EUR 1.9558
USD 1.8018
CHF 1.9937
GBP 2.2783
CNY 2.4960
you tube
mobile version

Сделката Израел - Турция

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Сделката Израел - Турция

mail12:15 | 28.06.2016прегледи 841 коментарикоментари 0


След като през 2010 г. Турция и Израел прекъснаха дипломатическите си отношения, след като израелски командоси превзеха кораб с активисти, които се опитваха да достигнат до Ивицата газа, сега двете страни възстановиха връзките си. Постигнатият компромис предвижда Турция да построи болница за палестинците в Газа, а Анкара обеща да ограничи дейността на организацията „Хамас“ на територията на страната, коментира руският вестник „Независимая газета“.  Турция се отказва от пълното сваляне на блокадата от Ивицата Газа, но едновременно с това получава възможност да осъществи проекти по възстановяването на инфраструктурата там - строеж на болници и електростанции. Условието на Израел е материалите да се превозват от пристанището в Ашдод. Споразумението предвижда връщане на посланиците в Анкара и в Тел Авив, както и свалянето на всички търговски и други ограничения, въведени след инцидента от 2010 г. Ясно е обаче, че по въпроса за турската помощ към „Хамас“ Анкара е трябвало да отстъпи.

Министър-председателят на Израел Бенямин Нетаняху заяви, че морската блокада на Ивицата Газа ще продължи и след сделката за нормализирането на отношенията с Турция, съобщава вестник The Jerusalem Post. Споразумението с Анкара ще уважи опасенията за сигурността на Израел, увери Нетаняху, говорейки в Рим. Израелският премиер допълни, че постигната сделка ще затвори всяка терористична дейност, идваща от турска територия срещу страната му.
Споразумението за нормализиране на двустранните отношения между двете държави, което беше разгласено от властите късно в неделя, се подписа във вторник. Министър-председателят на Турция Бинали Йълдъръм потвърди, че Израел ще плати 20 млн. долара като компенсация за инцидента от 2010 г., при който бяха убити 10 турски войници. Съгласно условията на сделката Анкара ще доставя хумантарна помощ и други стоки до Газа. Първата пратка с обем от 10 хил. тона ще бъде направена следващия петък, разясни Йълдъръм.

Споразумението между Израел и Турция за нормализиране на двустранните отношения след шест години на напрежение носи "огромни благоприятни възможности" не само за тях, но и за съседните държави. Това написа в Туитър американският вицепрезидент Джо Байдън, който поздрави съюзниците на САЩ Турция и Израел за постигането на споразумение за нормализация на отношенията, предаде ТАСС.
Пресслужбата на Белия дом съобщи, че Байдън е говорил по телефона с премиера на Израел Бенямин Нетаняху, който му позвънил, за да му благодари "за подтика към преговори за нормализация". Байдън е отбелязал, че споразумението предвещава "съществени предимства в областта на сигурността и икономиката на двете страни, а също и на по-широкия регион на източното Средиземноморие".
На брифинг в Белия дом говорителят Ерик Шулц не отговори директно на въпроса защо поздравленията са дошли от Джо Байдън, а не от Барак Обама, отбелязва ТАСС. Говорителят посочи, че "и президентът, и вицепрезидентът, и държавният секретар, и цялата администрация приветстват" взетото решение.

С подписването на споразумението за нормализация на отношенията между Турция и Израел ще започнат да се развиват двустранните икономически връзки, заяви снощи турският президент Реджеп Тайип Ердоган, цитиран от ТАСС. "След това споразумение нашите отношения в икономическата сфера ще започнат да се развиват в съвършено нова тоналност. Благодаря за приноса за сключване на тази договореност на първо място на президента на САЩ Барак Обама, на всички други страни, оказали съдействие, и на нашите чиновници", заяви турският президент.


Тагове: Турция, Газа
 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg