EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Сделката за сграда на НАП спряна

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Сделката за сграда на НАП спряна

mail19:07 | 27.07.2009прегледи 658 коментарикоментари 0


Компанията "Обединени български вестници", представлявана от бившата шефка на тотото Ирена Кръстева, се е отказала да участва в спорната сделка, при която трябваше да получи четири имота в центъра на София, стопанисвани от Националната агенция по приходите, а в замяна - да построи нов сграда на приходната агенция, съобщава седмичникът Капитал.
Информацията за отказа е потвърдена пред изданието и от бившия министър на финансите Пламен Орешарски. По думите му това е станало в хода на преговорите за създаване смесеното дружество между държавата и Издателско-полиграфическия комплекс "Родина" (собственост на Кръстева), което трябваше да построи нова сграда на Националната агенция за приходите (НАП) чрез публично-частно партньорство. Аргументите за отказа са били, че сделката е неизгодна.
В съвместното дружество държавата планираше да участва с непарична вноска - недовършената синя сграда на "Цариградско шосе", сградите на НАП на бул. "Дондуков" 52, ул. "Аксаков" 21 и ул. "Шести септември" 10. В замяна на това компанията на Кръстева на трябваше да финансира изграждането на нова сграда на агенция по приходите.
По неофициална информация от Министерски съвет финализирането на сделката е било до последното в дневния ред на кабинета. Единствено намесата на някои министри е спряло осъществяването й. "Вие луди ли сте? Направо ще ни разкъсат, ако го направите в последните дни на правителството" - заявили те по време на обсъждането на сделката.
През последните месеци правителството беше многократно критикувано заради заради одобрената замяна на имотите на НАП. Решението на кабинета предизвика дори недоволството сред представители на коалиционния партньор НДСВ. Бившият депутат от царската партия Минчо Спасов и общинският съветник Владимир Каролев внесоха жалба във Върховния административен съд относно решението на Министерския съвет. В неделя пред "Нова телевизия" новият финансов министър и вицепремиер Симеон Дянков също заяви, че разгледа документите по сделката, при която "сгради в центъра на София се дават срещу сгради не в центъра на София на някакви такива странни цени".


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg