EUR 1.9558
USD 1.8018
CHF 1.9937
GBP 2.2783
CNY 2.4960
you tube
mobile version

Сделката за Виваком завърши

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Сделката за Виваком завърши

mail18:10 | 31.08.2016прегледи 2734 коментарикоментари 0


На 30 август приключи успешно продажбата на 100% от акциите на InterV Investment S.a.r.l. (InterV), базирана в Люксембург холдингова комания на БТК ЕАД. Компанията бе придобита от Вива Телеком - консорциум, оглавяван от Спас Русев, който притежава най-много дялове. В него има и миноритарни акционери, сред които е ВТБ. Това съобщиха официално от ВТБ Капитал.

Сделката започва след фалита на КТБ, издала мостово финансиране за 150 млн. на бившите собственици. Продажбата на акциите на InterV бе реализирана чрез пулбличен търг, воден от E&Y (Ърнст енд Янг) в Лондон през ноември 2015 г. с участието на няколко глобални институционални инвеститори. На 20 ноември Вива Телеком бе обявен за спечелилия участник с финално предложение от 330 млн. евро, което е доста над началната цена от 180 млн. евро, пише в съобщението на ВТБ. Транзакцията бе частично финансирана с 240 млн. евро, отпуснати от ВТБ Груп на консорциума Вива Телеком. Вива Телеком е солиден актив, който ще спечели от стабилизирането на съществуващата дялова структура на оператора и ефективна инвестиционна платформа, която ще позволи на новите собственици да затвърдят водещите позиции на Виваком на българския телекомуникационен пазар и да рационализират неговите операции. Сделката бе разрешена от българската Комисия за защита на конкуренцията. Разнообразните опити от страна на лица, претендиращи за партньорство с предишния мажоритарен акционер да осуетят процеса в Люксембург се оказаха напразни , и техните несериозни твърдения не бяха приети от никой от регулаторните органи в съответните юрисдикции. Подобни опити трябва да се разглеждат като нелоялна конкуренция от страна на предишния собственик, който не успя да изпълни задълженията си по дълга БТК , която оперира под търговската марка Vivacom , е бившият държавен далекосъобщителен оператор, приватизиран през 2004 г. Тя е най-голямата телекомуникационна компания в България от гледна точка на приходи и абонати и държи водещи позиции в стационарните и мобилните комуникации , както и в IPTV услугите.

С финализирането на сделката дружеството Viva Edge Telecom Limited, което е притежавано изцяло от Спас Русев, става най-големият акционер в телекома с дял от 46%. Останалите по-малки инвеститори са компании, свързани с VTB, Делта Кепитъл Инвестмънтс ООД (изцяло управлявано от господата Милен Велчев, Георги Велчев и Красимир Катев), Майкъл Тененбаум и дружества, управлявани от Mezzanine Management Central Europe II Limited. Това съобщава специално и българския офис на Виваком. Спас Русев изрази намерението на новите акционери да работят активно с мениджърския екип на VIVACOM за развитие на телекома и запазване на лидерската му позиция на пазара. Те ще продължат политиката за инвестиране във висококачествени продукти и услуги, обслужване на клиентите и модернизиране на процесите в компанията, както и поддържане на открити взаимоотношения с регулаторните органи и държавните институции.

 

------------------------------

 ВТБ Капитал АД, инвестиционният бизнес на VTB Group , е едно от трите стратегически бизнес направления на VTB Group , заедно с корпоративния и индивидуалния бизнес. От създаването си през 2008 г., VTB Capital е участвал в над 620 ECM и DCM сделки , които привлякоха повече от USD 242bn инвестиции в Русия и ОНД . VTB Capital предлага пълна гама от инвестиционни банкови продукти и услуги на руски и международни клиенти .

 


Тагове: ВТБ, БТК, сделка
 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 3888