EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Сделката ЕС-Турция: Пари+визи

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Сделката ЕС-Турция: Пари+визи

mail15:42 | 29.09.2015прегледи 6232 коментарикоментари 0


Турция ще трябва да предприеме строги мерки за спирането на потоците мигранти към Европа, според ново споразумение, което ще позволи на нейните 75 милиона граждани да се придвижват свободно в рамките на ЕС, пише The Sunday Times, цитиран от агенция Фокус. Великобритания и Германия са сред страните, които подкрепят предложението Анкара да поеме отговорността за задържане на бежанците, стотици хиляди от които нахлуха в Гърция и България през последните месеци. В замяна на това турският президент Реджеп Тайп Ердоган ще получи не само милиарди евро финансиране от европейски фондове, но също така политически решения, които ще включват правото на турците да влизат в Шенгенската зона без виза. Това споразумение няма да засяга Великобритания. По думите на турски дипломати, преговорите са в „напреднала фаза“. Предвижда се също така създаването на 80-километрова „буферна зона“ в Сирия.
„Единствената ни възможност да спрем потоците от мигранти е решението Турция да стане пазач на нашите външни граници. И само с пари няма да постигнем това“, заяви европейски дипломат, пожелал анонимност.
Ако ЕС осигури финансиране, Турция ще изгради градове за близо 1 млн. бежанци на територията на Сирия, заяви турският премиер Ахмет Давутоглу. "Ако ЕС осигури съответното финансиране, ще изградим 3 контейнерни градове, всеки за по над 300 хил. души", казва Давутоглу, цитиран от Die Zeit. Градовете ще бъдат разположени в защитена зона в северната част на Сирия, като за целта районът ще бъде прочистен от бойците на Ислямска държава. Турция предлага районът да се охранява от умерените сирийски бунтовници, а въздушното пространство над него да бъде под международен контрол. Така, според Давутоглу, проблемът с бежанците ще намери временно решение, докато не стане възможно те да се завърнат по родните си места. Турция има опит в изграждането на селища от контейнерни къщи след земетресението, което разтърси източната част на страната преди четири години. В същото време турски организации вече работят активно в бежански лагери по границата със Сирия и Ирак. Единственото, което липсва е достатъчно финансиране.


Тагове: Турция, ЕС, визи, пари
 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg