EUR 1.9558
USD 1.8361
CHF 2.0130
GBP 2.2896
CNY 2.5369
you tube
mobile version

Сделката ЕС & Турция за бежанците

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Сделката ЕС & Турция за бежанците

mail14:55 | 30.11.2015прегледи 2644 коментарикоментари 0


ЕС и Турция приеха план за действие относно миграцията, заяви президентът на Европейския съвет Доналд Туск по време на пресконференция след срещата на върха между ЕС и Турция в Брюксел, предаде ТАСС.
„Ние приехме съвместен план за действие, за да се спрат миграционните потоци към Европа“, каза Туск. През 2015 година 1,5 млн. мигранти са пресекли границите на ЕС, като мнозинството от тях е попаднало в общността през Турция, допълни още той.
ЕС и Турция обявиха стартирането на нов кръг от преговори относно приемането на Анкара в ЕС – за икономическата и финансовата политики, каза още Доналд Туск в края на срещата. „Ние решихме да започнем преговори по глава 17 (преговорите по присъединяването на Турция към ЕС) по икономическите и финансовите политики“, каза той.
Също така, на ЕС и Турция се споразумяха да се предостави помощ на Анкара в размер на 3 милиарда евро за разходите свързани с бежанците.
„Приехме решение за създаване на механизъм за оказване на помощ на сирийските бежанци в Турция“, съобщи Туск.
„Тези 3 милиарда евро ще бъдат изразходвани не от Турция, те ще отидат за бежанците от Сирия“, увери от своя страна министър-председателят на Турция Ахмет Давутоглу.

От юни Анкара ще започне да прилага споразумението за реадмисия с Европа, което ще позволи на 28-те държави от ЕС да ѝ връщат незаконно влезли чужденци, които нямат право на хуманитарна закрила.

Ако Турция изпълни всички необходими условия, ще получи безвизов режим с ЕС през есента на 2016 година, заяви председателят на ЕК Жан-Клод Юнкер по време на пресконференцията след срещата на върха между ЕС и Турция в Брюксел, предаде ТАСС.
„Либерализирането на визовия режим е свързано с реадмисията. Ако бъдат изпълнени всички изисквания, то безвизовия режим ще влезе в сила през есента на 2016 година“, каза Юнкер.

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Новите пенсионери през 2023

15:05 | 04-03-24 | 963