EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Сделка на деня: ИПК „Родина”

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Сделка на деня: ИПК „Родина”

mail15:55 | 25.06.2012прегледи 1932 коментарикоментари 0


Данаил Алеков
Бизнес-тандемът Ирена Кръстева – Цветан Василев чрез дружеството "ИПК Родина" АД стана собственик на сградата "Редакционен корпус" на бул. "Цариградско шосе" 113 в столицата.
Фирмата спечели търг на Агенцията за приватизация и следприватизационен контрол, като ще плати минималната цена от 20 млн. лева. Пълномощникът на купувача не обясни каква ще е съдбата на сградата, останала недовършена и без стопанисване повече от 20 години.

Същевременно преди три дни се появи информация, цитирана от в. „24 часа”, че мажоритарният собственик на Корпоративна банка Цветан Василев търси 1 млрд. евро, за да придобие контрол върху "Виваком". Добавя се, че е имал споразумение с банките кредиторки да изкупи цялото задължение при наличие на финансиране. Дългът на "Виваком" е 1,65 млрд. евро, но може да бъде изкупен за около 1 млрд. Евро с остъпка, която ще дадат кредиторите. Сумата е разделена на две - обезпечени и необезпечени крадити. Първите са около 1,2 млрд. евро и се дължат от Роял банк ъф Скотланд, Дойче банк, Европейската инвестиционна банка, Райфайзенбанк и други.
Кой купи една от емблематичните със своята разруха сграда в София?
Дружеството-собственик на Редакционния корпус – „Издателско-полиграфически комплекс Родина” АД е собственост на „Обединени български вестници” АД.
В двете дружества, представител е Ирена Кръстева, а в съвета на директорите влиза издателят на в. „Банкеръ” Бистра Джагарова.
„Издателско-полиграфически комплекс Родина” АД е с внесен капитал 818 749 лв., а в съвета на директорите му влиза още Ерих Шпан, бивш изпълнителен директор на „Инкомс-Телеком Холдинг” АД.
Банкерът Цветан Василев е бивш член на колективен орган на управление на „Обединени български вестници” АД, а мажоритарният акционер на дружеството - „Си Ди Дивелопмънтс” АД също е свързвано с известния банкер.
Представител на „Си Ди Дивелъпмънтс” АД е Ирена Кръстева, като дружеството е с внесен капитал 12 млн. лв., разпределени по равно между „Си Ди Мениджмънт” ЕООД, с управител Александър Радев и „Балканска медийна компания” ЕАД на Кръстева.
Чрез дружеството си „Балканска медийна компания” ЕАД, Кръстева е собственик на „Нова българска медийна група холдинг” ЕАД, а с него контролира вестниците „Монитор”, „Телеграф”, „Политика”, „Експрес”, „Меридиан мач”. Останалите медии от групата на Кръстева са великотърновския „Борба” и телевизиите ТВ 7 и BBT. Парите, с които Ирена Кръстева придоби всички тези медии, а след това стана и мажоритарен собственик в ИПК "Родина", са чисти според прокуратурата, а собственичката им няма никакви задължения към държавата под формата на данъци и осигуровки.
Името на Кръстева нашумя през 2002 г., когато тогавашния спортен министър Васил Иванов – Лучано я назначи за шеф на Български спортен тотализатор. През 2005 г. Тя е уволнена от Весела Лечева, директор на Държавната агенция за младежта и спорта, а по това време името на Кръстева се свързваше със скандална сделка със спортни имоти, тъй като тя е била изпълнителен директор на "Олимпика" ЕАД. През 2008 г. следва нова, още по-скандална сделка за имоти на ИПК "Родина". Интересът й към Редакционния корпус на ИПК „Родина” е от 2009 г., когато се стигна до учредяването на смесено дружество с участието на държавата, чрез което се подготвяше сделка за замяна на няколко имота на Националната агенция за приходите (НАП) срещу ангажимента на Кръстева да завърши редакционния корпус.

EconomyNews.bg припомня, че редакционният корпус беше заложен в приватизационния план на АПСПК за 2012 г. като един от приоритетните обекти за раздържавяване. През януари тази година, председателят на агенцията Емил Караниколов заяви, че началната тръжна цена ще бъде 15-20 млн. лв., като инвеститорът от своя страна ще трябва да разруши сградата. Данъчната оценка на билдинга към януари 2012 г. е 35 млн. лв. и ако инвеститорът не събори редакционния корпус, трябва да плати тази сума. По-ниската начална тръжна цена от данъчната оценка на сградата трябва да стимулира инвеститора да вложи средства в разрушаването на постройката и евентуално в построяване на нова сграда.
Според архитектите, които са проектирали сградата, тя е може да издържи на японско земетресение и ако конструкцията не е разядена от времето, редакционният корпус може да се приспособи за офиси от най-висок клас.
Предвидената неустойка от 35 млн. лв. и становището на Столична община за критичното състояние на конструкцията обаче по всяка вероятност ще доведат до събарянето й.

 колаж:EconomyNews.bg

 


 


Тагове: сделка, ИПК
 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg