EUR 1.9558
USD 1.8361
CHF 2.0130
GBP 2.2896
CNY 2.5369
you tube
mobile version

Сделка за €910 млн. в бизнеса с гуми

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Сделка за €910 млн. в бизнеса с гуми

mail15:03 | 24.01.2019прегледи 1409 коментарикоментари 0


Bridgestone Europe NV/SA (“Bridgestone”), дъщерно дружество на Bridgestone Corporation в EMEA, сключи споразумение с TomTom за придобиване на телематичен бизнес за 910 милиона евро.

Сделката ще обедини най-големия производител на гуми и каучукови изделия в света с водещия доставчик на дигитални решения за автопаркове в Европа, създавайки водеща платформа за данни за автомобили. TomTom Telematics ще даде допълнителен тласък на Bridgestone по пътя на компанията към затвърждаване на своята лидерската позиция в мобилните решения в региона, а комбинацията от предложенията на двете компании ще позволи на Bridgestone да продава гуми и решения на по-голяма клиентска база. Освен това, достъпът до данните ще подобри виртуалното разработване и тестване на гуми на Bridgestone, както и иновациите при свързаните превозни средства, което би било в полза на всички клиенти, включително OEMs.

Новите социални, икономически и технологични мегатенденции тласкат темпото на промяна в автомобилната индустрия и бъдещето на превозните средства е свързано, автономно, споделено и електрическо. В този контекст Bridgestone определи решенията за дигитална мобилност и решенията за автопаркове като стратегически приоритет. Това е подчертано от нарастващото значение на автопарковете над индивидуално притежаваните превозни средства за превоз на хора и стоки. Нарастващото търсене в транспортната индустрия означава, че собствениците и мениджърите на автопаркове трябва да увеличат максимално производителността и да намалят общите разходи за собственост повече от всякога.

Най-новата инвестиция се основава на предишни усилия на Bridgestone за укрепване на дигиталните си възможности в EMEA. По-конкретно, компанията има изградени възможности за събиране на данни от сензори, платформи за данни и анализи. Това доведе до стартирането на редица цифрови решения и приложения като Tirematics, Mobox, FleetPulse и Bridgestone Connect.

TomTom Telematics водач в индустрия с двуцифрен растеж, се вписва на стратегическо ниво в Bridgestone, тъй като разполага с голяма и нарастваща потребителска база с 860,000 превозни средства, от които повече от две трети са тежкотоварни. Компанията има специално разработена система за преминаване към пазара и първокласни дигитални услуги, включително WebFleet и NextFleet. Силните основни технологии, базирани на анализ на данни, разчитат на отворена, мащабируема, сигурна cloud платформа. TomTom обработва средно над 800 милиона GPS позиции, 3,3 милиона пътувания и 200 милиона входящи съобщения на ден.

Платформата на компанията позволява на клиенти като автопаркове, лизингови компании или корпоративни автопаркове да направят операциите си по-ефективни. Тя също така дава възможност за партньорства, като например с производители на оригинално оборудване, поради по-голямото удоволствие от шофиране. Управленският екип на TomTom Telematics успява постоянно да увеличава клиентската си база и да поддържа рентабилен бизнес година след година. Бизнесът е добре позициониран и за бъдещ растеж на решения за автопаркове и за разработване на нови бизнес модели, разчитащи на софтуерни възможности.

Bridgestone разполага с перфектния набор от услуги, за да ускори бизнеса на TomTom Telematics. Компанията може да се възползва от силната пазарна стойност на марката, голямата клиентска база, предпочитаният статут на доставчик в много от водещите световни производители на автомобили и автопаркове, и 2,600 точки за продажба в EMEA. Освен това, Bridgestone разполага с водещи за индустрията инвестиции в научноизследователската и развойна дейност и с дигитален гараж, базиран в Рим, посветен на развиването на решения за дигитална мобилност.

Паоло Ферари, главен изпълнителен директор и президент на Bridgestone EMEA, изпълнителен вицепрезидент на Bridgestone Group, споделя: "Открихме перфектния партньор в лицето на TomTom Telematics. Нашите допълващи се услуги и възможности ще създадат лидер в решенията за автопаркове и ще укрепят още повече дигиталните технологии на Bridgestone. Освен това, ще има значителни ползи от допълването на нашите предложения, което ни позволява, наред с много други възможности, да продаваме гуми и решения сред нашите клиенти. До момента сме добре позиционирани в ЕМЕА, така че ще можем да засилим нашия бизнес с фокус върху данните, да разширим нашата база със собственици на автопаркове и да се възползваме от бързоразвиващите се възможности в автомобилната индустрия."

"Ние признаваме и уважаваме таланта и уменията на управленския екип на TomTom Telematics и неговите 670 служители. Нашето намерение е да насърчаваме и развиваме бизнеса и да подкрепяме настоящите му планове. Нашето желание е TomTom Telematics да продължи да обслужва клиентите толкова успешно, колкото и през последните няколко години и да се възползва от позицията си на номер едно в бързо растящ пазар."

"След подробно преглеждане на множество стратегически опции определихме, че сделката между TomTom Telematics и  Bridgestone е в най-добрия интерес както на TomTom Telematics, така и на нашата основна бизнес технология за местоположение.", коментира Харолд Годийн, главен изпълнителен директор на TomTom. "Ще продължаваме да инвестираме в нашата иновативна система за създаване на карти, позволяваща по-бързи актуализации на картата, като същевременно намалява оперативните разходи, проправяйки пътя към автономното шофиране."

"TomTom Telematics е водещият доставчик на телематични услуги в Европа и ние продължаваме да развиваме инсталираната база от автомобили, които обслужваме в световен мащаб" добави Томас Шмид, управителен директор на TomTom Telematics. "Очакваме с нетърпение да ускорим амбициозния си план за растеж и да се възползваме от нови възможности като част от Bridgestone. Междувременно очакваме преходът да бъде безпроблемен, без да има смущения за нашите клиенти, доставчици и служители."

Детайли по сделката

След сключване на сделката, Bridgestone ще усвои всички издадени и изплатени акции на TomTom Telematics за парична вноска в размер на 910 милиона евро, като това подлежи на обичайните финални корекции. Придобиването се финансира с наличните парични средства в капитала на компанията и се очаква увеличаване на акциите им през първата година. Придобива се само телематичната единица на TomTom.

Очаква се сделката да приключи най-късно през второто тримесечие на 2019 г. Сделката все още е предмет на съответните регулаторни одобрения, консултации с представителните органи на TomTom и одобрението на акционерите на TomTom.

Във връзка с тази сделка Morgan Stanley действа като ексклузивен финансов съветник на Bridgestone, а Simmons & Simmons действа като правен съветник.


Тагове: Bridgestone, сделка
 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg