EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Свързани ли са "Южен поток" и АЕЦ "Белене"

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Свързани ли са "Южен поток" и АЕЦ "Белене"

mail10:00 | 11.06.2012прегледи 701 коментарикоментари 0


Газпром може да финансира дела на България в проекта за строителство на сухопътната част на "Южен поток" на българска територия, съобщи пред ИТАР-ТАСС информиран източник. Според него 70% от средствата за строителството на българския участък могат да бъдат покрити от кредити, а останалата част (30%) трябва да се финансира от партньорите с техни собствени средства. Имайки предвид финансовите затруднения на България, руската компания Газпром може да плати със собствени средства участието на партньора в проекта за строителство на сухопътния участък на "Южен проект". Предполага се, че ако този модел бъде приет от партньорите, то връщането на средствата, инвестирани от Газпром от името на партньора, ще става с вземания от приходите на България за транзита на руски газ през нейната територия, допълва ИТАР-ТАСС.
По повод строежа на газопровода "Южен поток" няма държавна гаранция, коментира икономическия министър Добрев по време на парламентарен контрол в петък, миналата седмица. При реализирането на проекта има две фази - едната е фаза на развитие на проекта, където страната участва с финансиране. Втората фаза е строителство, където разходите са значителни, но те не се извършват. Газопроводът има проектна компания и няма ангажимент за държавна гаранция, подчерта министърът. Проектът предвижда газопроводът да е готов до края на 2015 година. Досега няма забавяне по проекта и се очаква до края на 2012 година да се вземе инвестиционно решение за строежа. Договорите за доставка на природен газ след 2012 година ще бъдат подписани до края на годината, каза Делян Добрев.
България ще плати на Русия само това оборудване по АЕЦ "Белене", което е построено към 31 март 2012 година. Нямаме опасения за неустойки за милиарди евро по проекта АЕЦ "Белене" . Тази тема не подлежи на коментар, каза Добрев.
Той каза това по повод питане на Мартин Димитров, че в момента, когато подписваме за газопровода "Южен поток" трябва да се знае, дали Русия се отказва от допълнителни претенции към АЕЦ "Белене" или тези претенции да са ясни. Към момента на подписване трябва да са подписани и договорите за доставка на природен газ след 2012 година, за да не може Русия да ни налага високи цени, смята Мартин Димитров.
Както съобщи по-рано ИТАР-ТАСС, Газпром разглежда редица технически възможности за ускоряването на прокарването на морския участък на газопровода "Южен поток" и създаването на конкурентна среда за подизпълнителите. Президентът на Газпром Алексей Милер заяви преди време, че през юни - юли партньорите ще разгледат възможността за паралелно прокарване на двете отсечки на морския участък. Според думите му това е нов подход, според който всички обекти от морската част ще се изграждат паралелно. Освен това шефът на Газпром съобщи, че през юни ще се състои среща на акционерите на компанията Саут стрийм транспорт (South Stream Transport), която изгражда морската част на "Южен поток". На нея ще се разглежда изпълнението на плана. Очаква се окончателното инвестиционно решение да бъде обявено през ноември 2012 година. Към това време трябва да бъда съгласувана и
сухопътната част на "Южен поток", която ще стигне до северната част на Италия.
Акционерите на морската част на "Южен поток" ще прокарат по дъното на Черно море две тръби с обща мощност над 60 милиарда кубични метра. Първите доставки на газ за газопровода се очакват в края на 2015 година.

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg