EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Свободното движение на нелични данни. Как?

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Свободното движение на нелични данни. Как?

mail17:02 | 07.06.2018прегледи 1541 коментарикоментари 0


Комисията по вътрешен пазар прие правила, които целят да отменят географските рестрикции за съхраняването и използването на нелични данни. Това би позволило на фирмите и на обществените администрации да съхраняват данни навсякъде в ЕС и би отворило пазара за подобни услуги.

Към момента страните в ЕС могат да задължат публични и частни организации да съхраняват и да обработват данните в националните граници. Премахването на съществуващите ограничения могат да спестят на бизнеса разходи за милиарди евро чрез засилването на конкуренцията между доставчиците на услугите.

Предвижда се в бъдеще рестрикциите да останат само в случаи, които могат да бъдат оправдани със съображения за обществената сигурност.

Личните данни са извън обхвата на правилата

Новите правила ще важат само за т.нар. нелични данни - данни, които не съдържат информация, позволяваща да се идентифицира даден човек, или анонимизирани данни (от които са премахнати елементи, позволяващи идентификацията). По този начин законодателството допълва общите правила за защитата на данните, влезли в сила на 25 май 2018 г.

Какво следва

Парламентът ще се произнесе по законодателното предложение на пленарното си заседание през юни. След това депутатите ще започнат преговори със Съвета и с Комисията за окончателния текст на регламента.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg