EUR 1.9558
USD 1.8018
CHF 1.9937
GBP 2.2783
CNY 2.4960
you tube
mobile version

"Свободно падане" на петролните цени

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

"Свободно падане" на петролните цени

mail16:20 | 05.05.2017прегледи 1679 коментарикоментари 0


Цените на черното злато се намират в "свободно падане" за втора поредна сесия на търговия, понижавайки се в началото на днешната азиатска търговия с нови 3% към шестмесечни дъна, след като в четвъртък те отбелязаха спад от близо 5 на сто на фона на нарастващите опасения в последно време, че прилаганото от ОПЕК споразумение за ограничаване на производството няма да допринесе за разрешаване на проблема с голямото петролно свръхпредлагане.

Спадът на петролните цени се подсили от данни на Европейската информационна администрация, които показаха доста по-слабо от очакваното намаляване на седмичните американски петролни запаси, като в същото време производството на ценната суровина в САЩ нарасна за 11-а поредна седмица - най-продължителен ръст на добивите от повече от четири години насам. Търговци отбелязват, че от средата на 2016-а година насам производството на петрол в САЩ се е увеличило с повече от 10 на сто до 9,3 млн. барела на ден.

Допълнително влияние за драматичната обезценка на петрола оказват и информации за възстановяване на производството в Либия, след като Би Би Си предаде, че двете най-големи враждуващи фракции в страната са постигнали прогрес по въпроса за постигане на споразумение, което да спомогне за разрешаване на тежката политическа и икономическа криза.

Според анализатори добивите на петрол в Либия могат да достигнат 1,5 млн. барела на ден през следващите няколко месеца, като трябва да се има предвид, че страната беше изключена от постигнатото през миналия ноември споразумение на ОПЕК за съкращаване на производството с 1,2 млн. барела на ден.

Снощи фючърсите на американския лек суров петрол с доставка през юни и тези на петрола сорт брент с доставка през юли се сринаха с по 4,8% съответно към 45,52 и към 48,38 долара за барел, пробивайки трайно обратно под важната психологическа бариера от 50 долара за барел. По този начин цените на черното злато достигнаха най-ниски нива от 29-и ноември 2016-а година насам - денят, преди Организацията на страните износителки на петрол да постигне споразумението за ограничаване на производството през първите шест месеца на настоящата година с 1,2 млн. барела на ден. Към това споразумение се присъединиха и някои водещи производители извън ОПЕК, включително и Русия, които се ангажираха за съкращаване на добивите с общо около 600 хил. барела на ден.

Засилващите се в последните дни притеснения, че предприетите мерки от и извън ОПЕК могат и да не допринесат за скорошно постигане на баланс между търсенето и предлагането на петролните пазари, причиняват масирана ликвидация на т.нар. "дълги" позиции в петролни фючърси. Това доведе до по-нататъшен ценови спад с близо 3% в началото на днешната азиатска търговия, като юнските фючърси на американския лек суров петрол удариха шестмесечно дъно от 43,76 долара за барел (най-ниско ниво от 14-и ноември 2016-а), а фючърсите на петрола сорт брент с доставка през юли - многомесечно дъно от 46,64 долара за барел (най-ниско ниво от 30-и ноември 2016-а).

                                                                                

Последва париране на част от новите солидни ценови загуби, като в началото на европейската търговия фючърсите на американския лек суров петрол се търгуват около 44,60 долара за барел, а на петрола сорт брент - около 47,50 долара за барел, понижавайки се в рамките на деня съответно с 1,8% и с 1,45%.

Въпреки текущата стабилизация, петролът е на път да се обезцени с близо 10% в рамките на отминаваща седмица, което би представлявало най-драматичен седмичен спад от януари 2016-а година насам. В същото време цените на черното злато се понижават с около 17% от началото на годината и вече се търгуват около и дори под техните нива от преди постиганото в края на миналия ноември споразумение на ОПЕК за ограничаване на производството.

Вниманието на инвеститорите на петролните пазари е насочено към ключовата среща на ОПЕК на 25-и май, на която картелът ще вземе решение дали да удължи срока на действие на настоящото споразумение за ограничаване на производството, или дори да обмисли допълнително съкращаване на добивите. Според информация на агенция Ройтерс обаче, членовете на ОПЕК на този етап не изглеждат заинтересовани от задълбочаване на обема на настоящите съкращения след края на месец юни. Все още не е ясно и дали Русия ще се съгласи на удължаване на срока на действащото споразумение./БНР


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg