EUR 1.9558
USD 1.8018
CHF 1.9937
GBP 2.2783
CNY 2.4960
you tube
mobile version

Свободният пазар на ток в България & Румъния

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Свободният пазар на ток в България & Румъния

mail08:15 | 12.04.2015прегледи 2650 коментарикоментари 0


Още през декември 2013-та година северната ни съседка завърши пълното преминаване от регулирани към свободно договорени цени на тока за стопанските потребители.
По данни на румънския енергиен регулатор ANRE към края на 2014-та година над 80 хиляди стопански консуматори са купували електроенергия по свободно договорени цени. В страната има над 50 лицензирани алтернативни доставчици. Според последния доклад на Генерална дирекция „Енергетика“ към ЕК 71% от всичката консумирана в Румъния електроенергия е била търгувана на свободния пазар.
В България към момента стопанските потребители регистрирани на свободния пазар са около 4000-5000 (предимно фирми присъединени на Високо и Средно Напрежение). Въпреки по-малкия брой спрямо Румъния, у нас също има напредък в тази посока.
За по-малките бизнес консуматори възможността да изберат и сменят доставчика си на ток тепърва предстои. В България има частична либерализация на енергийния пазар, но правителството заяви намерение да се направят необходимите промени и процесът да се ускори. Реалното право на свободен избор минава през опростяване на административната процедура и прилагането на т. нар. „стандартизирани товарови профили“ за малките фирми и домакинствата.
С обещаното отваряне на пазара на електроенергия и за потребители на ниско напрежение се очаква броят на клиентите, избрали свободно търговец на електроенергия, да нарасне. Очакванията са, че новоизбраната енергийна комисия (КВЕР) ще работи в посока прилагане на Европейското и Българското законодателство, където е записано, че всеки клиент трябва да има възможност да смени доставчика си в рамките на 3 седмици./източник:energienpazar.bg

 


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg