EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Свободните търговски площи на предпандемични нива

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Свободните търговски площи на предпандемични нива

mail13:09 | 11.08.2023прегледи 701 коментарикоментари 0


Най-новият доклад на компанията за професионални услуги в областта на търговските недвижими имоти Colliers показва, че предлагането на площи в търговските центрове, по главните улици и в ритейл парковете в София остава непроменено през първото полугодие на 2023 г., със стойности съответно  - 390,600 кв.м., 63,800 кв.м. и 66,500 кв.м., съобщиха от компанията. 

Същевременно на пазара се наблюдава висока активност от страна на търсенето. В резултат на това нивото на свободни площи на бул. "Витоша" достигна предпандемичната си стойност от 1 на сто. Трите опериращи търговски парка в София не разполагат с вакантни пространства. 

Незаетите площи в търговски центрове също намаляват на 3,6 на сто от 3,8 на сто към края на 2022 г. Усвоените квадратури през първото полугодие възлизат на над 10,500 кв.м. Тази стойност не включва релокации на търговски обекти. Голям брой трансакции от този тип са регистрирани през разглеждания период, в резултат на разширяване на магазини, както и на оптимизация на микса от наематели в моловете. 

Най-активни от страна на търсенето са търговците от секторите "Мода", "Здраве и красота" и "Гастрономия". Новият бранд, който стъпи на българския пазар, е германският дискаунтър TEDi. Той откри първите си магазини в търговски центрове и паркове в няколко града в страната – София, Перник, Сливен, Стара Загора и Пазарджик.

Наемните нива за първокласна търговска площ бележат леко покачване вследствие на засиления интерес и липсата на достатъчно алтернативи. Най-търсени са локации в установените и добре работещи шопинг центрове и бул. "Витоша". Наемът на площ в мол става 40 евро на кв.м. на месец, а на главната търговска улица - 56 евро на кв.м. на месец.

При ритейл парковете параметърът остава непроменен – 10 евро на кв. м. на месец. Наемните нива се очаква да останат стабилни в краткосрочен план. При евентуален спад на потреблението, вследствие влошаване на състоянието на глобалната икономика, устойчивостта им ще бъде поставена под натиск, посочват от компанията.

От страна на предлагането раздвижване на пазара ще предизвика предстоящото изграждане на няколко търговски парка в София, които са в активна фаза на планиране.

Населението в столицата се разраства и се характеризира с най-високата покупателна способност в страната, което е предпоставка за устойчиво развитие на тези проекти, смятат от компанията и допълват, че успехът им ще зависи от правилното позициониране и адекватното оползотворяване и комуникация на конкурентните им предимства към наемателите и крайните потребители.

По отношение на търсенето, дискаунтърите допринасят съществено за динамиката на пазара. Очаква се в краткосрочен план да продължат своята експанзия в национален мащаб. 

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg