EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Свободни места има, подходящи кандидати не

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Свободни места има, подходящи кандидати не

mail06:45 | 11.12.2013прегледи 1173 коментарикоментари 0


Българските работодатели очакват слаби темпове на наемане през първото тримесечие на 2014 година, съобщава агенция Менпауър. От 750 работодатели, които взеха участие в проучването, 11% заявяват, че възнамеряват да наемат работници в периода януари-март 2014, докато 10% планират да намалят своя персонал. Резултатът от това е нетна прогноза за заетостта от +1%, което е спад от 3 процентни пункта спрямо предишното тримесечие и увеличение с 5 процентни пункта на годишна база. Работодателите в Пловдив предвиждат най-силни регионални планове за наемане през първото тримесечие от +9%.
Работодателите в 4 от всички 5 региона в България, участвали в проучването, споделят положителни намерения за наемане на нови работници.
Работодателите в 4 от всички 5 региона, взели участие в проучването, споделят положителни намерения за наемане на персонал през следващото тримесечие. Най-оптимистични нагласи отчитат работодателите в Пловдив и София, с нетни прогнози от съответно +9% и +3%.
‘’Прогнозата е следствие на множеството проекти, които започват съвсем скоро’’- коментира Надя Василева, управляващ директор за България, Сърбия и Хърватия. ‘’Например създаването на логистичен парк в пловдивския регион и единадесетте нови бизнес проекта, които са замислени за началото на 2014 година, отново в региона на Пловдив. Те ще отворят около 30,000 нови работни места. Също така, белгийски инвеститори са започнали строеж на студентско селище край Пловдив, което ще гарантира отваряне на нови работни места, както за строителите на проекта, така и за бъдещите служители, които ще го обслужват. Работни места предлагат и новооткритите магазини Lidl в Асеновград’’.
‘’Работодателите в София се очаква да предоставят възможности за работа благодарение на изграждането на технологичен парк, който ще открие 100 нови работни места. Появиха се и 300 нови работни места в производството в близост до София. Още повече, разнообразие от фирми и компании в областта предлагат стажове и обучения за млади хора до 29 годишна възраст.“
Работодателите от пет от всички десет сектора, които взеха участие в проучването, отчитат положителни намерения да наемат персонал през следващото тримесечие, като има само една подобряваща се прогноза в сравнение с предишното тримесечие в сектора Земеделие, лов/риболов и гори. Прогнозата за първото тримесечие на 2014 в този сектор е +16%, което е увеличение с 4 пункта спрямо предишното тримесечие и с 14 процентни пункта спрямо същия период на миналата година. На годишна база прогнозите се подобряват в шест от десетте сектора: Земеделие, лов/риболов и гори, Строителство, Производство, Минно дело, Ресторанти и хотели, Транспорт, комуникации и складове.
Най-високи са очакванията на работодателите в сектора Земеделие, лов/риболов и гори (+12%) и Финанси, застраховане, недвижими имоти и бизнес услуги (+11%) както и в сектора Производство (+9%). Секторът Хотели и ресторанти е с нетна прогоза от -16%, което е увеличение с 4 процентни пункта спрямо предишното тримесечие..
Според управляващия директор на Менпауър за България, Сърбия и Хърватия, добрите прогнози в тези сектори се дължат на няколко причини. В момента, например, има над 200 свободни места за шивачки на кожени автомобилни седалки, а има твърде малко подходящи кандидати, които да запълнят позициите.

‘’Заплащането на новите работни места е над средното за страната, но въпреки това броят на хората с подходящи умения за наемане не се намира’’-пояснява Надя Василева. Обявени са и 200 свободни позиции за ексван продавачи, но се наблюдава същият проблем: добро заплащане и липса на подходящи кандидати. ‘’Проблемът е, че хората не притежават нужните знания и умения и не желаят да ги придобият’’-пояснява Надя Василева.
Прогнозите в сектор Земеделие, лов/риболов и гори са добри и по-голямата част от оптимизма се дължи на интереса на чужди инвеститори в сегмента на отглеждането на лозя. 12 нови винени изби ще бъдат отворени и експортът на вино се е увеличил с 5,4% от началото на 2013 година.

 


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg