EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Свободна търговия между Ю.Корея, Китай и Япония

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Свободна търговия между Ю.Корея, Китай и Япония

mail13:45 | 27.03.2013прегледи 286 коментарикоментари 0


В Сеул започна първият кръг от преговорите за създаване на зона за свободна търговия между Южна Корея, Китай и Япония. Ще се обсъждат детайли от бъдещото транстихоокеанско
споразумение, включително неговите рамки и сфера на прилагане, съобщи южнокорейското министерство на промишлеността, търговията и ресурсите, цитирано от ИТАР-ТАСС.
През ноември миналата години страните се договориха да имат през 2013 година три кръга подготвителни преговори, които ще водят последователно в Южна Корея, Китай и Япония. Сключването на споразумение за свободна търговия в Сеул се разглежда като важен фактор за намаляване на напрежението в района на Североизточна Азия.
В момента Сеул и Пекин вече обсъждат подобно двустранно споразумение. Подобни преговори имаше и между Южна Корея и Япония, но от 2004 година процесът е в застой заради отказа на Токио да намали тарифите за селскостопанските продукти, припомня агенцията.

В тридневния сеулски кръг (до 28 март) представителите на тези страни ще обсъдят въпроси, свързани с установяването на механизъм на преговори за създаване на зона за свободна търговия, техния обхват и режим. Китай, Япония и Южна Корея са важни икономически субекти в Източна Азия, между тях се осъществява тясно търговско-икономическо сътрудничество. Създаването на зона за свободна търговия е в общ интерес на трите страни и ще насърчи мира и икономическото развитие в региона, съобщи южнокорейското министерство на промишлеността, търговията и ресурсите.
Ако амбициозните усилия на трите страни бъдат успешни, то те ще доведат до появата на най-големия пазар в света, тъй като натази тройка в момента се падат 20% от обема на  световния БВП, 17,5% от глобалната търговия и 22% от населението на планетата. Според статистиката през 2010 година съвкупният БВП на тези страни възлиза на 12,34 трилиона долара, общият обем на търговията им достига 5,32 трилиона долара, а общо населението им е 1,52 милиарда души.
Преговорите за свободна търговия започват в момент, когато районът на Североизточна Азия е разкъсван от териториални спорове и нерешени проблеми, наследени след Втората световна
война. По-конкретно, за охлаждане на японско-южнокорейските отношения влияят претенциите на Токио към островите Докдо (Такешима), разположени в морското пространство между двете  държави, а Пекин и Токио оспорват архипелага Дяоюйдао (Сенкаку) в Източнокитайско море. Според анализатори, цитирани от Ройтерс, преговорите също така противодействат на опитите на САЩ да утвърдят централната си роля в Азия на фона на китайския икономически възход.

 

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg