EUR 1.9558
USD 1.8361
CHF 2.0130
GBP 2.2896
CNY 2.5369
you tube
mobile version

Свищов с три трансгранични проекта

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Свищов с три трансгранични проекта

mail13:04 | 16.04.2018прегледи 2407 коментарикоментари 0


Три трансгранични проекта ще реализира община Свищов съвместно с румънски партньори, съобщи в пресклуба на БТА във Велико Търново кметът на крайдунавската община Генчо Генчев.
Съвместно с община Зимнич ще бъдат създадени командни центрове за извънредни ситуации, които ще координират връзката между институциите и доброволческите отряди. Стойността на проекта за обезпечаване на сигурността в региона е 1,2 милиона лева. По него се предвижда доставка на съвременно техническо оборудване, което включва автовишка, водоноски, термокамери, дрон, дигитална апаратура. Обявена е процедурата за обществената поръчка, а намеренията са още през септември центровете да бъдат изградени и оборудвани.
Вторият проект ще е в партньорство с румънското кметство Контещи. Разработката, на стойност два милиона и деветстотин хиляди лева, предвижда създаването на училище за фолклор, традиции и танци в свищовското село Царевец. Ще бъде изградена хотелска част, конферентни и репетиционни зали, открити и закрити сцени. Подобен център ще бъде създаден и в Контещи, като идеята е румънски танцови и певчески формации да се обучават на български фолклор в село Царевец, а свищовски самодейци да изучават румънското фолклорно богатство в партньорския център.
Подготовката на проекта "Традиция и танц - мост над Дунава" е започнала преди няколко години, като част от националния фестивал "Фолклорен извор", организиран в село Царевец. Проектът е класиран на второ място от 27-те разработки, подадени към управляващия орган, отбеляза кметът.
Над осем милиона лева ще бъдат инвестирани в пътната инфраструктура на община Свищов по програмата "ИНТЕРРЕГ V-A Румъния-България: 2014-2020". Финансирането за българската страна е предназначено за 10-километровата пътна отсечка между селата Драгомирово и Овча Могила и връзката с главния път Бяла-Плевен.
Целта на проекта е да се оптимизира трансграничната мобилност чрез подобряване на третокласната пътна инфраструктура, която е общинска собственост. Очаква се ремонтните дейности да започнат в летните месеци.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 4113