EUR 1.9558
USD 1.8018
CHF 1.9937
GBP 2.2783
CNY 2.4960
you tube
mobile version

Свинското месо - най-скъпо от 10 години

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Свинското месо - най-скъпо от 10 години

mail06:15 | 03.12.2019прегледи 1062 коментарикоментари 0


Три седмици преди Коледа, цените на свинското месо у нас продължават да се покачват - затова съобщават от Комисията по стоковите борси и тържищата. През този ноември, за разлика от миналогодишния, цените на едро на свинското са с 17 % по - високи. Причината е Африканската чума по свинете, която доведе до унищожаването на 1/5 от тях, предава БНТ.

Африканската чума е причина за унищожаване на около 120 000 прасета в индустриалните свинекомплекси у нас. Още с избухване на заболяването през миналата година цените на свинското тръгнаха нагоре и от 2,50 лв. за килограм живо тегло без ДДС, сега вече стигнаха 3,40 лв.

Проверка в столицата показа, че килограм свинско месо, и то по цени на едро, надхвърля 10 лева, а цените на дребно достигат и до 13 лева. По данни на Комисията по стоковите борси и тържищата това са най-високите цени на месото у нас за последните 10 години.

Проблемът е, че вече и в европейските страни - големи производители, няма свинско месо на ниски цени. А оттам се правят доставки за големите търговски вериги у нас. Последиците от африканската чума са големи и за района на Азия, особено за Китай като най-голям производител на свинско.

Експертите предупреждават, че докато се възстановят стадата в България, през следващите 1-2 години цените на свинското месо у нас ще останат високи.

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg