EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Свиленград:"Плащаш, колкото изхвърляш"

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Свиленград:"Плащаш, колкото изхвърляш"

mail18:15 | 26.01.2022прегледи 1006 коментарикоментари 0


Община Свиленград започва изпълнението на първи за България демонстрационен проект за управление на битовите отпадъци съгласно принципа "Плащаш, колкото изхвърляш", съобщиха от общинския пресцентър. Стойността на представения проект е 391 142 лева.

Основната цел на предложението е намаляване генерирането на отпадъците чрез предотвратяване на образуването им. Това ще бъде постигнато чрез прилагане опита на други европейски държави за начина на калкулиране на такса битови отпадъци и въвеждане на принципа PAYT /pay as you throw/, поясниха от общината. Ще бъдат избрани първо пилотни райони в общината, където ще се приложи първоначално този принцип, а след това постепенно новият модел ще се мултиплицира в цялата община.

Този модел ще се осъществи чрез измерване на количеството на отпадъците с кантари, четци и бордови компютри със софтуер, с които ще се оборудват сметосъбиращите машини. Ще се осигурят също и транспондери и ултразвукови сензори за измерване на обем за практическото реализиране на идеята. За популяризиране на резултатите ще се създаде онлайн информационен портал, допълниха от администрацията.

В момента няма друга община в България, която да претегля отпадъка, е казала на презентацията заместник-кметът Мария Костадинова, като е подчертала, че проектът е голямо предизвикателство. По нейни думи се очаква и положителен финансов резултат.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg