EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Свиленград: Фабрика "Коприна" с нов модерен цех

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Свиленград: Фабрика "Коприна" с нов модерен цех

mail13:40 | 04.02.2016прегледи 2053 коментарикоментари 0


Нов вид производство – на памучни тъкани, ще стартира свиленградската фабрика „Коприна“ в края на април т. г. , пише в. Старият мост. Вече е приключил ремонтът на тъкачния цех, предстои монтирането на машините. Оборудването е италианско и включва 15 модерни рапирни станове „ Ваматекс“, две сновила, автоматична вдяваща машина, които са изцяло компютъризирани. В момента се набира обслужващият персонал. Търсят се тъкачки, сновачки, секционни майстори и работници за други спомагателни дейности. Предприятието предлага добро възнаграждение плюс ваучери за храна, предвидени са и бонуси. Призведените тук памучни тъкани са предназначени за изработването на ризи. „На първо време обемът на заложеното производство е 30 хил. метра месечно, заяви директорът по производството инж. Красимир Деянов, но за в бъдеще смятаме да го увеличаваме. За съжаление, трудно се намират подготвени кадри. Наш италиански партньор обаче е готов да поеме обучението на желаещите да започнат работа, изпращайки на място италиански специалисти.“

Всъщност, от две години насам култовата за Свиленград текстилна фабрика „Коприна“ постепенно възстановява дейността си, след като бе изпаднала в дълбока криза. Местните жители си спомнят, че само преди 2-3 десетилетия в нея се трудеха над 500 души. В момента те са 40, като тенденцията е още през април да достигнат 100. Действащите сега мощности в тъкачния цех са 30 нищелкови стана за вискозна коприна и 8 жакардови с месечен обем около 25 хил. метра. Асортиментът надхвърля 100 артикула, изпълняват се и поръчки по желание на клиента като например втъкаване на фирмени надписи и др. Освен тъкачницата, възстановена бе работата и на апретурния цех.

Основната част от продукцията е предназначена за износ. От две години „Коприна“ облича сръбската армия, полиция и жандармерия, които изкупуват над 30 % от произведените изделия, сега се разработват мостри и за полската армия. Сред по-големите клиенти на предприятието са фирми от Италия, Германия, Турция, Хърватия и др. Малка част от хастарите отива за вътрешния пазар.

„ Разширяването и обновяването на производството ще продължи и занапред, подчерта инж. Деянов. След като миналата година извършихме ремонти с европейски средства за 250 хил. лв., съвсем наскоро се включихме в национална програма за рехабилитацията на цехове, лабораторията, административните офиси на стойност 300 000 лв. Намерението ни е постепенно „Коприна“ да възвърне старата си слава.

Николай КОЛЕВ


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg