EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Свиленград: Ново звено заменя митницата

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Свиленград: Ново звено заменя митницата

mail12:36 | 18.12.2015прегледи 1034 коментарикоментари 0


Всичките 14 митнически служители от Свиленград, които бяха задържани в неделя, бяха освободени от ареста преди минути. Специализираният съд им определи мярка за неотклонение „парична гаранция“ за по 5, 10 и 20 хил. лева.

Както „Старият мост“ писа, Специализираната прокуратура повдигна обвинения за вземане на подкупи като организирана престъпна група срещу 22-ма митнически инспектори от ГКПП Капитан Андреево. 14 от тях бяха оставени в ареста за 72 часа, а останалите 8 – пуснати под парична гаранция. Първоначално при масирана акция на ГДБОП, ДАНС и Специализираната прокуратура бяха арестувани 33-ма служители на свиленградската митница, но след снемане на обяснения 11 бяха освободени, като на този етап нямало да им бъдат повдигани обвинения.

Акцията на ГКПП Капитан Андреево стана повод правителството да вземе решение Митница Свиленград да бъде закрита с постановление на Министерски съвет. Част от работещите в нея ще бъдат ангажирани в ново звено, съобщи финансовият министър Владислав Горанов. Звеното ще е в централното митническо управление и ще управлява всички резултати от сканиранията, както е европейската практика, за да не може да се злоупотребява с получените данни на терен, обясни Горанов.

Друга част от заетите в Свиленград ще бъдат ангажирани с митническа дейност, по предложение на шефа на митниците Ваньо Танов. Горанов поясни, че това, което е предложено от Агенция "Митници", е около 40 души, които няма да бъдат уволнявани, а пренасочени към други звена. Предлаганите промени в правилника на агенция "Митници", бяха публикувани вчера на сайта за обществени консултации. Предложението е свързано с необходимостта от оптимизиране работата на Агенция "Митници" и предприемане на ефективни мерки за предотвратяване на бъдещи корупционни практики, пише в мотивите на предложението. Финансовият министър заяви, че това е стара идея, която за да не се използва предизборно, преди местни избори, е отложена за кратко време.

"Акцията на ГКПП Капитан Андреево може да се смята за повод за закриване на Митница Свиленград, но причината е структурни промени, които ще доведат до по-добро управление на Агенция "Митници". Това е стара идея, която мислехме до осъществим от януари догодина, но пък имахме повод да избързаме с тази идея", посочи Владислав Горанов.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg