EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Светът пак вярва на Европа и еврото

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Светът пак вярва на Европа и еврото

mail13:15 | 13.12.2012прегледи 475 коментарикоментари 0


  Икономическото доверие на целия свят към еврото и единна Европа отсега нататък започва да се възстановява, заяви френският министър на финансите Пиер Московиси, цитиран от ИТАР-ТАСС и Франс прес. Той каза това след продължилото цяла нощ заседание на Съвета на ЕС по икономически и финансови въпроси (ЕКОФИН), на което беше постигнат ключов компромис по параметрите на единния банков надзорен механизъм. По думите му от този момент нататък еврозоната ще може да започне във всеки един момент пряка рекапитализация на своите банки без привличане на бюджетни средства.
"Европа получи прекрасен подарък за Коледа", приветства колегите си и кипърският финансов министър Васос Сиарлис, чиято страна е ротационен председател на ЕС, допълна БТА. Германският министър на финансите Волфганг Шойбле от своя страна отбеляза, че резултатите от срещата са прекрасен принос за успеха на срещата на върха на ЕС днес и утре. Европейският комисар за вътрешния пазар Мишел Барние посочи, че в Брюксел е постигнато историческо споразумение. Министрите решиха да отложат от края на 2013 година за март 2014 година въвеждането на единния банков надзор. Постигнато бе споразумение и за размера на банките, попадащи под контрола на новата наднационална структура и за разпределението на правомощията между Европейската централна банка (ЕЦБ), която ще наблюдава банките в еврозоната, и Европейския банков орган (ЕБО), който ще осъществява общия мониторинг на банките на територията на 27-те страни от ЕС.

Съгласувани бяха и критериите за значимостта на банките за европейската финансова система. Така най-големите банки попадат под надзора на общоевропейските структури, а с по-малките участници на пазара ще продължат да се занимават националните регулатори. Според някои източници като начало под контрола на  единния надзорен механизъм ще попаднат между 150 и 200 системообразуващи банки от еврозоната. Окончателното утвърждаване на тази система и останалите параметри на бъдещия банков съюз се очаква да стане на срещата на върха в Брюксел днес и утре. Следващ елемент от създаването на банковия съюз е създаване на система за рекапитализация, частичен или цялостен фалит на проблемни банки с минимизиране на риска от възникване на ефекта на доминото за цялата европейска банкова система. Създаването на банковия съюз ще бъде най-голямото в
следвоенната история на Европа преобразование на банковата система на Стария континент. То ще означава и принципно нов етапна финансовата интеграция на еврозоната и нов стадий на делегиране на суверенни права на правителствата на страните членки към европейските институции, което според експерти е неизбежната цена за възможността група страни да използват единна валута.


Тагове: Европа, евро
 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg