EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Светът не рециклира металите си

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Светът не рециклира металите си

mail09:00 | 27.05.2011прегледи 821 коментарикоментари 0


Процентът на рециклираните метали в света е "отчайващо нисък" и "много по-малък от потенциалните възможности" за повторна употреба, което подкопава появата на истинска зелена икономика, се казва в доклад на Програмата на ООН за опазване на околната среда (ПОСООН) , цитиран от Франс прес.Според изпълнителния директор на ПОСООН Ахим Щайнер увеличаването на дела на рециклираните метали в световен план ще допринесе за прехода към зелена икономика, използваща природните ресурси по ефикасен начин и с по-малко въглеродни емисии.
От 60 анализирани в доклада най-използвани в промишлеността и електрониката метали едва 18 се рециклират на над 50 на сто. Нещо повече - 34 от тези метали са с процент на рециклиране под 1 на сто "при положение, че повечето са жизненоважни за чистите технологии като акумулаторите на хибридните автомобили",се казва в доклада. Голяма част от тези метали на практика изобщо не се рециклират, по-специално използваните в полупроводниците, електролуминисцентните диоди, фотоволтаичните панели, вятърните генератори и захранването на електрически автомобили.
"Като не успяват да рециклират тези метали и като се задоволяват просто да се отърват от тях, страните се отказват от значителни екологични придобивки, а това увеличава опасността от недостиг" на някои метали, предупреди Томас Грейдъл, професор от университета в Йейл и съавтор на доклада. Това се отнася по-специално за металите, обединени под наименованието "редкоземни", като церий или тербий, от които Китай осигурява 95 на сто от доставките, необходими за електронната промишленост.
Според оценката в доклада рециклирането на металите изисква 2 до 10 пъти по-малко енергия от рафинирането и обработката на извлечените от земята руди.


 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg