EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Светът изумен от ядрената самоувереност на Русия

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Светът изумен от ядрената самоувереност на Русия

mail15:10 | 17.03.2011прегледи 1182 коментарикоментари 0


Авариите в японските атомни реактори, които създадоха опасност от ядрена катастрофа, доведоха до преразглеждане на ядрените програми на редица страни, включително Китай, които решиха да преразгледат безопасността на ядрените си обекти, обобщава сайтът Newsru.com. На фона на тези усилия Западът е учуден от самоувереността на ръководството на руския атомен сектор, което настоява, че в Русия японският сценарий е невъзможен, и активно изнася свои технологии в чужбина - в Европа и Китай, отбелязва електронното издание. "Заедно с отбранителния сектор и космическите полети, атомната енергетика е единствената високотехнологична област, в която Русия, може би, заема водещо място", посочва германското списание " Der Spiegel". Според публикацията това е причината за сдържаната реакция на Москва към аварията в Япония, която потресе целия свят.
Руските атомни специалисти се боят от стагнация в тази област, каквато настъпи след катастрофата в Чернобил. От 2005 г. Кремъл активно пропагандира "възраждане на атомната енергетика", като само през 2010 г. Русия е вложила 1,7 млрд. евро в строителство на нови атомни централи, посочва Newsru.com. Освен 32-та работещи реактора до 2020 година в експлоатация трябва да бъдат пуснати още над една дузина. Тези дни президентът Дмитрий Медведев потвърди плановете за построяване на първата АЕЦ в Турция. Русия породи още повече въпроси у европейската общност, отпускайки на политически нестабилната Беларус кредит за над $9 млрд. за строителство на атомна централа, която ще бъде разположена на едва 50 км от литовската столица Вилнюс, отбелязва "Крисчън сайънс монитър". Според руски анализатори приоритетна задача за Русия е икономическата реинтеграция на постсъветското пространство. Тази задача предполага създаването на единна енергийна мрежа и мащабна програма за строителство на атомни централи. Според руското издание InoPressa курсът на Москва не се дължи на носталгия или желание за възраждане на СССР, а на обективна необходимост - в съвременния свят се образуват могъщи икономически блокове от страни от вида на Европейския съюз, а тези, които остават извън обединенията, трябва да създават собствени съюзи, посочва Владимир Жарихин, заместник-директор на московския Институт на страните от Общността на независимите държави (ОНД).

Под въпрос са проекти на Росатом в България и в Китай. Росатом продължава да преговаря в София за сключване на поредното допълнително споразумение към договора за строителство на АЕЦ "Белене". Документът трябва да даде възможност за преминаване от подготвителен етап към реално строителство на централата в България. Неотдавна ръководителят на Атоменергопром - дъщерна структура на Росатом, обединяваща предприятия от гражданската атомна енергетика - Кирил Комаров увери, че проектът, предлаган на България, "отговаря на всички съвременни изисквания за безопасност, включително за сеизмичната сигурност на площадката", пише вестник „Комерсант". Общо за безопасност се харчат 40 процента от средствата за строителство на централата, отбеляза Комаров. Атомните проекти на Росатом в Китай са застрашени, след като Пекин обяви преразглеждане на атомната си програма. Руският концерн има договори за изграждане на трети и четвърти блок на АЕЦ "Тянван" (стандартни руски реактори ВВЕР-1000), както и предварителен договор за блок с реактор на бързи неутрони БН-800.
 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg