EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Световните пазари се сринаха

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Световните пазари се сринаха

mail19:00 | 05.08.2011прегледи 1364 коментарикоментари 0


За последните седем работни дни световните пазари загубиха над 4,4 трилиона долара капитализация, показват данните на агенция Bloomberg. "Спадът на пазарите преди всичко е свързан с все по-умножаващите се доказателства, че забавеният растеж на световната икономика през второто тримесечие няма да се смени с ускорение през третото тримесечие така бързо, както мнозина се надяваха. На първо място инвеститорите са обезпокоени от темповете на растеж на САЩ. Ако докладът за заетостта през юли покаже, че на практика няма възстановяване в САЩ, разпродажбите могат да продължат", се казва в днешния отчет на анализаторите от Barclays Capital.

Котировките на акциите на европейските борси намалиха загубите си след силния спад по-рано днес, когато бе отчетен осми пореден ден на бягство от световния фондов пазар и прилив към инвестиции, оценявани като "сигурни убежища", предаде ДПА. Ключовият европейски индекс Stoxx 600 се понижи с 2,84 на сто до 236,34 в предобедната търговия, като за цялата изминала седмица загуби над 10 на сто. Фондовият пазар се срина, следвайки големия спад на Уолстрийт и на азиатските борси на фона на опасенията на инвеститорите за разпространяване на дълговата криза в еврозоната, намаляването на инвеститорското доверие и страха от нова рецесия в световната икономика.
Това е "отровен коктейл", предупреди Commerzbank клиентите си. В някои европейски страни днес котировките отново се повишиха, докато спадът на фондовите пазари в Лондон и Франкфурт дори се засили отчасти заради опасенията, породени от степента, в която британският и германският финансови сектори са изложени на рисковете от силно задлъжнелите страни от еврозоната. В късната сутрешна търговия водещите индекси на борсите в Лондон и Франкфурт се понижиха с близо 8 на сто, а акциите в Париж поевтиняха с 1,1 на сто. След обявените благоприятни данни за заетостта в САЩ през юли парижкият САС 40 скочи с 2 процента.
Силните спадове на фондовите борси тласнаха инвеститорите към "сигурни убежища" като швейцарския франк и златото. Еврото остава сравнително стабилно. Европейската централна банка днес определи референтен курс от 1,4155 долара за едно евро.

 


Тагове: Европа, борси, спад
 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Новите пенсионери през 2023

15:05 | 04-03-24 | 1039