EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Световните лидери за „Occupy Wall street”

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Световните лидери за „Occupy Wall street”

mail17:10 | 17.10.2011прегледи 426 коментарикоментари 0


Китайското външно министерство заяви, че протестното движение "Occupy Wall street" повдига въпроси, които заслужават внимание, предаде AP. Породените от протестите на Wall street дебати обаче трябва да доведат до глобален икономически растеж, отбеляза говорителят на министерството Лю Веймин.
Движението "Occupy Wall street" започна преди месец в парк в Манхатън като протест срещу това, което демонстрантите определят като необуздана корпоративна алчност. То се разрасна до други градове в САЩ и Европа с участието на стотици хиляди души в протестни прояви този уикенд.
Генералният секретар на ООН Бан Ки-мун изрази разбиране към разрастването на протестното движение "Occupy Wall street", като се има предвид предизвиканото от финансовите кризи недоволство. Финансовите министри от Г-20 трябва да се вслушат в хората и да изготвят реалистични планове за решаване на проблемите, казатой.
Мерките за икономически съкращения трябва да са възможно най-щадящи за растежа и работните места, заяви президентът на ЕС Херман ван Ромпой, цитиран от DPA. Той добави, че съкращенията не трябва да засягат диспропорционално бедните слоеве от населението и подчерта, че е от основно значение товарът да е справедливо разпределен. Председателят на Европейската комисия Жозе Мануел Барозу заяви, че напълно разбира недоволството и възмущението на младите хора. Той призова за въвеждане на данък върху финансовите транзакции и съобщи, че ще предложи тази седмица наказателни мерки при случаи на злоупотреби с пазара. Германският канцлер Ангела Меркел изпитва разбиране към хората, които участват в улични протести срещу кризата и липсата на отговорност на международните финансисти, заяви по повод движението "Occupy Wall street" говорителят й Щефен Зайберт, цитиран от AFP.
"Канцлерът разбира в личен план хората, които излизат на улицата. Тя изпитва голямо разбиране към оправданото усещане, че международните финансисти имат твърде малко отговорност към хората и реалната икономика", каза Зайберт. "Правителството приема съвсем сериозно тези демонстрации. В тях се изразява дълбока загриженост и оправдано искане за равенство", добави той. Говорителят на Меркел припомни позицията на Берлин, че сегашната криза е породена от това, че някои страни "десетилетия наред живяха над възможностите си".
 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg