EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Световните доставки на смартфони със спад

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Световните доставки на смартфони със спад

mail13:45 | 21.08.2023прегледи 696 коментарикоментари 0


Световните доставки на смартфони са на път да отбележат най-лошата си година от десетилетие през 2023 г., се посочва в доклад на "Кънтърпойнт рисърч" (Counterpoint Research), цитиран от Си Ен Би Си и БТА. 

Върху пазара като цяло оказва негативно влияние спадът на доставките за САЩ и Китай, но е възможно "Епъл" (Apple) тази година да се окаже най-големият играч в бизнеса със смартфони по обем на доставките, тъй като продажбите на "айФон"-и остават устойчиви, допълват експертите. 

Тъй като са измерител за очакваното търсене, доставките като показател не са еквивалентни на продажбите и представляват броя устройства, които търговците на смартфони изпращат в мрежата за търговия на дребно. 
    
Докладът прогнозира през 2023 г. доставките на смартфони да се свият с 6 процента на годишна основа до 1,15 млрд. устройства. 

"Азия е една от основните пречки пред положителния растеж, тъй като насрещни ветрове спряха икономически обрат, който се очакваше за Китай в началото на годината, а по-широкият регион преживява засилващи се спадове на нововъзникващите пазари", посочва "Кънтърпойнт рисърч" в доклада си. 

Покупките на смартфони в Китай, които във върховия си момент достигаха средно 450 млн. устройства годишно, са се свили до 270 милиона годишно. 

Северна Америка продължава да ограничава световното възстановяване, с "разочароваща" първа половина на годината, която насочва региона към двуцифрен спад за цялата година, отбелязват експертите. 

Премиум сегментът на пазара, в който са по-скъпите устройства, остава доста устойчив въпреки цялостния спад в доставите на смартфони. 
     
"Епъл" се готви да пусне следващия си водещ модел - "айФон 15" (iPhone 15) през септември, което може да даде на компанията силни позиции в края на годината, според проучването.
 
Според "Кънтърпойнт рисърч" тази година американският гигант може да заеме лидерското място в световен мащаб по отношение на годишните доставки за първи път, след като през второто тримесечие на годината най-голям пазарен дял имаше "Самсунг" (Samsung). 
  
Начинът, по който потребителите ще отговорят на "айФон 15" и растежът на компанията на неосновни пазари за смартфоните й ще определят дали "Епъл" ще изпревари "Самсунг" за цялата година, отбелязва експерт за Си Ен Би Си. 

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 4158