EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Световната икономика леко се „задъха”

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Световната икономика леко се „задъха”

mail15:24 | 09.09.2010прегледи 475 коментарикоментари 0


Възстановяването на световната икономика се забавя повече от очакваното и не се знае дали това "задъхване" ще бъде трайно или временно, се казва в междинната оценка за икономическите перспективи на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР), цитирана от Франс прес и ДПА.
Според главния икономист на организацията Пиер Карло Падоан обаче твърде малко вероятно е светът да се е насочил към нова рецесия.
В последните си прогнози от края на май ОИСР очакваше "по-динамичен" скок спрямо предишните очаквания с растеж от 2,7 на сто през 2010 година и 2,8 на сто през 2011 година в страните от нейната зона.
Според сегашната прогноза на ОИСР растежът ще се забави в страните от Г-7 до 1,5 процента годишно през втората половина на годината спрямо очакваните по-рано 1,75 на сто.
Организацията очаква брутният вътрешен продукт (БВП) в Съединените щати да нарасне с 2 процента през третото тримесечие на 2010 година и с 1,2 на сто през четвъртото. В Япония показателят се очаква да нарасне съответно с 0,6 и 0,7 на сто.
Растежът в Германия ще се забави до 0,7 процента през третото тримесечие, след което умерено ще се ускори до 1,1 на сто през последните три месеца на годината.
Сред факторите, подхранващи песимизма на ОИСР, са липсата на импулс във възстановяването на световната търговия, умереният отскок на промишленото производство и отслабващото бизнес доверие.
Като положителна страна ОИСР посочва частните инвестиции, които не се очаква да намалеят в близките месеци, както и финансовата ситуация, която "глобално се е стабилизирала". Освен това растежът остава устойчив в големите страни с нововъзникваща пазарна икономика. Въпреки появата на инфлационен натиск в някои от тях, което кара властите да втвърдяват валутната политика, ОИСР очаква трайна умерена инфлация в повечето страни от нейната зона.
Организацията препоръчва правителствата да задържат финансовите планове за стимулиране на икономиката още няколко месеца, като едновременно с това се борят с големите бюджетни дефицити.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg