EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Световната банка: 1.7% ръст на България

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Световната банка: 1.7% ръст на България

mail13:00 | 12.06.2014прегледи 659 коментарикоментари 0


Световна банка понижи прогнозите си за глобалния растеж , посочвайки, че кризата в Украйна, суровата зима в САЩ и политическите борби в няколко държави със средни приходи са понижили перспективите, предадоха световните агенции.Икономическото пребалансиране на Китай също играе роля, отбелязва СБ в доклада си за перспективите пред световната икономика.
Глобалният растеж през 2014 г. ще бъде 2,8 процента, което епонижение спрямо растежа 3,2 процента, очакван през януари. Всепак прогнозираната стойност на показателя е по-висока от растежа от 2,4 процента, отчетен през 2013 година.
За България Световната банка прогнозира растеж от 1,7 на сто за текущата година и съответно 2,4 на сто и 2,8 на сто за 2015 г. и 2016 година, се посочва в доклада.
Икономиките на развиващите се страни все още нарастват по-бързо от по-богатите икономики, но въпреки това са се насочили към "година на разочароващ растеж", отбелязва ДПА.СБ понижи прогнозата си за развиващите се икономики до 4,8 процента спрямо от 5,3 процента, очаквани в доклада от януари."Нивата на растеж в развиващия се свят остават твърде скромни, за да бъдат създадени работните места, които са необходими за подобряване на живота на най-бедните 40 процента от населението", каза президентът на СБ Джим Йон Ким.
Страните трябва да инвестират по-бързо и повече във вътрешниструктурни реформи, за да стимулират растежа до "равнищата, необходими, за да се изкорени крайната бедност в нашето поколение", подчерта ръководителят на институцията.
За по-богатите държави се очаква растеж от 1,9 на сто през 2014 година, което е понижение спрямо 2,2 процента в прогнозата от януари. Очаква се растежът да се ускори до 2,4 на сто през 2015 г. и до 2,5 на сто през 2016 година.

За еврозоната прогнозата е за увеличение на брутния вътрешенпродукт (БВП) с 1,1 на сто през текущата година. През януари СБ посочи същата стойност.
Икономиката на САЩ, която се сви с 1 на сто през първото тримесечие отчасти заради суровата зима според най-новите оценки, вероятно ще нарасне с 2,1 на сто през 2014 година. През януари прогнозата бе за увеличение на БВП с 2,8 на сто. Като цяло според СБ финансовото здраве на икономиките се е подобрило и в момента финансовите условия са необикновено добри, според СБ.
"Все още обаче не сме се измъкнали напълно. Сега е време да се приготвим за следващата криза", предупреди Джим Йон Ким.

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg