EUR 1.9558
USD 1.8361
CHF 2.0130
GBP 2.2896
CNY 2.5369
you tube
mobile version

Световен атлас за слънчева и вятърна енергия

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Световен атлас за слънчева и вятърна енергия

mail13:00 | 15.01.2013прегледи 839 коментарикоментари 0


Международната агенция за възобновяема енергия (МАВЕ - IRENA) пусна първия световен атлас за слънчева и вятърна енергия на Общото си събрание в Абу Даби, предаде Франс прес. Целта на онлайн атласа със свободен достъп (www.irena.org/GlobalAtlas), е да помага на страните да оценяват своя потенциал в сферата на възобновяемата енергия и да представя данни и карти на международни институти и частни компании.

"През идните десет години очакваме огромно нарастване на инвестициите във възобновяемата енергия. Световният атлас ще ни помогне да вземем адекватни решения", заяви датският министър на климата и енергетиката Мартин Лидегор, който председателства третата сесия на Общото събрание на МАВЕ. "Това е гигантска мрежа от държави, обединяващи данни за изчисляване на световните възобновяеми ресурси", каза пред АФП Никола Фишо, ръководещ проекта на МАВЕ, чиято цел е да насърчи
борбата с климатичното затопляне. Засега проектът засяга слънчевата и вятърната енергия, но до 2014 г. ще обхване и и биоенергията, геотермалната и морската енергия, уточни кениецът Аднан Амин, генерален директор на МАВЕ. Атласът ще "помогне да бъде запълнена голямата пропаст между страните с научен потенциал и развиващите се страни, които искат да инвестират във възобновяема енергия", допълни той. Двайсет и четири нови държави, сред които Израел - участващ в заседанието в Абу Даби, въпреки че няма дипломатически отношения с Обединените арабски емирства (ОАЕ) - днес се присъединиха към този проект, с което страните, подписали атласа, стават 37.
Основана през 2011 година, МАВЕ обединява 159 страни. Централата й е в Абу Даби, посочва АФП.

 


Тагове: атлас, енергия
 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg