EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Свежи архитектурни решения за Варна

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Свежи архитектурни решения за Варна

mail10:45 | 20.07.2012прегледи 711 коментарикоментари 0


Оригинално решение за възраждане на емблематичния в близкото минало Английски двор към Фестивално-културния комплекс във Варна грабна първата награда в студентския конкурс за най-добър ландшафтен проект на ВСУ „Черноризец Храбър” и общината. Идеята на петокурсника Пресиян Минчев от варненското висше училище е „Дворът” да се покрие с отварящ се стъклен покрив, декориран с богата растителност и водни ефекти, съобщиха организаторите на конкурса. Съоръжението се свързва директно с нивото на тротоарите, коктейл бар и сцена, където ще се провеждат моноспектакли и музикални програми, подчертаха от университета.
Общо в конкурса участваха 7 екипа на ВСУ „Черноризец Храбър” и Лесотехническия университет в София. Варненското училище взе и втората награда с проекта на Николета Ковачева и Кристина Минева за изграждане на историческия парк „Джанавара” в района на Аспарухово. Идеята на студентките от ІV курс в Архитектурния факултет е да се създаде нова зелена площ с 3 входа и 3 главни алеи, водещи към ранно-християнската базилика, разкрита от братята Шкорпил в началото на ХХ в. Към базиликата ще се изгради информационен център с панорамен ресторант, а в парка - летен театър, зона за атракции и приключения и игрище за пейнтбол. Проектът на двете студентки е заложен в ОУП на община Варна, обясниха организаторите на конкурса.
Варненските кандидат-архитекти са намерили интересни решения и за проблема с паркирането в центъра на града. Идеята на Ивелина Йорданова и Незифе Чакърова е за създаване на голям обществен паркинг със скейтпарк на мястото на сега съществуващите в района на Медицинския университет и сградата на общината. Ако се реализира той ще е на 5 нива - 2 подземни и 3 надземни, с около 300 паркоместа. Цялото съоръжение ще е „облечено” в мрежа от увивни растения, за да се създаде усещането за градски парк, казаха двете студентки. На покрива е проектирано амфитеатрално кафене с огромен екран за презентации, а многоетажният паркинг ще се свързва чрез топла връзка със сградата на общината, добавиха те.
 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 4163