EUR 1.9558
USD 1.7311
CHF 1.8766
GBP 2.3443
CNY 2.7142
you tube
mobile version

Сбогом Windows XP!

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Сбогом Windows XP!

mail07:45 | 08.04.2014прегледи 1677 коментарикоментари 0


С операционната система Windows XP все още работят 500 милиона комютъра в цял свят. Поддръжката й обаче приключва на 8 април, съобщават от офиса на Майкрософт. След тази дата компютърната компания ще спре да предоставя Microsoft Security Essentials за изтегляне на Windows XP.
Ако вече разполагате с Microsoft Security Essentials, ще продължите да получавате актуализации на подписи против злонамерен софтуер за ограничен период от време, но това не означава, че компютърът ви ще бъде защитен, тъй като от компанията съобщиха, че вече няма да осигуряват актуализации на
защитата, които подпомагат сигурността на компютъра.
Системата Windows XP работи от 2001 година. Експертите са единодушни, че тя беше една от най-популярните операционни системи - иновативна за времето си, лесна за ползване от всички потребители, осигуряващи добра защита на данните и справяща се с интернет предизвикателствата. Не напразно Windows XP успя да издържи на конкурнецията на Windows Vista и на атаките на програмистите, работещи със програми с отворен код. Да не забряваме, че поддръжката за Windows Vista Service Pack 1 беше прекратена на 12 юли 2011 година.
Спирането на поддръжката на Windows XP означава, че клиентите няма да получават актуализации за защитата на операционната система или няма да могат да получават техническа поддръжка от Майкрософт, съобщават от компанията. Експертите препоръчват преминаването от Windows XP към по-модерни платформи като Windows 7 или Windows 8. Вече имаме и новата версия - Windows 8.1.
С оттеглянето на Windows XP много от приложенията, които първоначално са били написани за тази версия, ще бъдат съпътствани от допълнителни разходи за поддръжка. Тооест, на 8 април компютрите под Windows XP ще продължат да функционират, но няма да имат пълната сигурност, че ще вършат пълноценно работа, както досега. След 8 април машините със старата операционна система стават уязвими и за загуба на данни, могат да станат лесна плячка на злонамерени хакерски атаки.
На пазара за хардуер се продават все повече устройства с вграден Windows 8, така че смяната на домашния и или служебния компютър, няма да се превърне в трагедия. Който не желае Windows
8, спокойно може да си вземе устройство и с някоя от версиите на Windows 7 - за тях цените са по-ниски, но екстрите са по-малко. Навлизането на мобилните устройства събщо облекчава задачата - почти всички смартфони, таблети и лаптопи са с нов, модерен софтуер.


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:
 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

България влезе в ERM 2 със сегашния курс

19:21 | 07-10-20 | 2639