EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

СБ:Да се вдигнат осигуровките с 2%

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

СБ:Да се вдигнат осигуровките с 2%

mail14:45 | 20.09.2013прегледи 634 коментарикоментари 1


Само при увеличение на осигурителните вноски и постоянно повишаване на изискванията за пенсиониране системата на общественото осигуряване в България има шанс да издържи в бъдеще, когато заради тежката демографска криза един на всеки трима българи ще е над 65 г., а в трудоспособна възраст ще е само половината население. Това предричат от Световната банка в свой доклад за смекчаване на икономическото въздействие на застаряването на населението, съобщава в. Сега.
Осигурителните вноски трябва да се вдигнат поне с 6%, за да се запълни дупката в бюджета, са изчислили авторите на доклада. От Световната банка обаче признават, че това би се отразило негативно на бизнес средата, затова предложението е осигуровките да се вдигнат с 2%.  Премиерът Пламен Орешарски коментира, че не гледа позитивно на препоръката на Световната банка за увеличаване на осигурителната вноска с  2 процента. Имаме ангажимент да не натоварваме данъчно-осигурителната тежест, посочи той пред журналисти в парламента.
Световната банка освен това препоръчва възрастта за пенсиониране в страната да стане над 65 години, както за мъжете, така и за жените. По повод на тази препоръка Орешарски отбеляза, че намерението да бъдат временно замразени стажът и възрастта за пенсиониране за следващата година е с цел да има време за съставяне на по-устойчив модел на продължаване на реформата в този аспект.
 


Тагове: осигуровки, СБ
 
Коментари
 
Владимир Каролев - 20-09-2013 г. 15:30:10

Няма нужда от никакво увеличение на осигуровките. Като бяха те по-високи да не би НОИ да не беше да дефицит? Има нужда от прекратяване на масовите практики на законно (за много професии) и незаконно (инвалидизиране чрез измами в ТЕЛКовете) пенсиониране и постепенно вдигане на възрастта на пенсиониране до 65 годинии след това автоматично повишаване на тази възраст според увеличението на продължителността на живота

 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg