EUR 1.9558
USD 1.8018
CHF 1.9937
GBP 2.2783
CNY 2.4960
you tube
mobile version

СБ под влияние на екоактивисти

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

СБ под влияние на екоактивисти

mail07:40 | 02.03.2021прегледи 1186 коментарикоментари 0


Високопоставени официални лица от Европа са призовали ръководството на Световната банка да разшири стратегията си за климатичните промени, като се откаже от инвестициите в петролни и въглищни проекти по света, а постепенно и от инвестициите в проекти, свързани с природен газ. Това твърдят информирани източници, цитирани от Ройтерс.

В писмо от шест страници изпълнителните директори на Световната банка, представляващи големите европейски страни акционери и Канада, са приветствали стъпките на банката да гарантира, че нейното кредитиране подкрепя усилията за намаляване на въглеродните емисии, предава БТА. 

Те обаче са призовали институцията, която е най-големият източник на финанси за климата в развиващия се свят, да продължи тази линия.

"Според нас сега Банката трябва да отиде по-далеч и също така да изключи всички инвестиции, свързани с въглища и петрол, и допълнително да очертае политика за постепенно излизане от производството на електроенергия от газ, за да инвестира в газ само при изключителни обстоятелства", пишат европейските чиновници в писмото, откъси от което са видяни от Ройтерс.

Авторите на писмото изтъкват инвестицията на Световната банка за 620 милиона долара в многомилиарден проект за втечнен природен газ в Мозамбик, одобрен от борда на банката през януари, но не призоваха за анулирането му, посочва един от източниците.

Световната банка потвърди, че е получила писмото, но не разкри цялото му съдържание. Отбелязано бе, че банката и нейните посестрими организации са предоставили 83 милиарда долара за действия в областта на климата през последните пет години.

"Много от инициативите, за които се призовава в писмото от нашите акционери, вече са планирани или в процес на обсъждане за нашия проект за План за действие по климатичните промени за 2021-2025 година, по който ръководството работи, за да бъде готов идния месец", пише банката в отговор до Ройтерс.

Първият климатичен план за действие на институцията започва през финансовата 2016 година.

Този месец САЩ, които са най-големият акционер в Световната банка, отново се присъединиха към Парижкото споразумение за климата от 2015 година и обещаха да насочат многостранните институции и държавното кредитиране в САЩ към инвестиции, съобразени с климата, и да ги отклонят от високовъглеродните инвестиции, припомня Ройтерс.

Вчера президентът на Световната банка Дейвид Малпас заяви пред финансовите министри и централните банкери от Г-20, че институцията ще направи рекордни инвестиции в смекчаване на климатичните промени и приспособяване към тях за втора поредна година през 2021-а.

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 3882