EUR 1.9558
USD 1.8018
CHF 1.9937
GBP 2.2783
CNY 2.4960
you tube
mobile version

СБ: Китай да тушира кредитните балони

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

СБ: Китай да тушира кредитните балони

mail11:13 | 04.11.2009прегледи 538 коментарикоментари 0


Китайските политици трябва да предотвратят създаването на балони на стоковите пазари и на тези за недвижими имоти. Такова предупреждение отправи Световната банка след като кредитирането в Китай достигна сумата от 1.27 трлн. долара тази година, съобщава Bloomberg.
Прогнозите за икономическия ръст на Китай за 2009 г. бяха коригирани към повишение от 7.2 % на 8.4 %.
Шанхайският индекс Shanghai Composite Index отчете ръст от 72 процента през тази година след като правителството финансово стимулира икономиката с 586 млрд. долара и след като понижи лихвите до най - ниското ниво от пет години насам.
Световната банка предупреди, че Китай също така ще трябва да пренасочи икономиката си в посока на сферите потребление и услуги  от тези на инвестиции и индустрия.
„Политиците доста успешно се справиха с изваждането на икономиката от кризата”, коментира икономистът от Nomura Holdings Inc. в Хонконг Томо Киношита. „Притесненията следващата година ще бъдат свързани с увеличаващите се цени на активите”.
Китайският банков регулатор планира да преразгледа кредитните нива на редица предприемачи в сферата на недвижимите имоти. Причината е, че получените от тях кредити стимулират и изключително високи печалби, базирани на спекулация с цените на имотите, отбелязва изданието, позовавайки се на запознат източник. През септември цените на имотите достигнаха най- високото си ниво през тази година от септември насам.
„Ако сега не съществува ценови балон, то той се формира”, коментира Ардо Хенсън, водещ икономист на Световната банка в Пекин. „Все повече кредити се вливат в недвижимите имоти и призивът за действие срещу тази тенденция е основателен.



 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

България 19-та в износа на мебели

11:20 | 12-15-23 | 1965