EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

СБ и ЕИБ консултират България

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

СБ и ЕИБ консултират България

mail15:50 | 17.01.2012прегледи 274 коментарикоментари 0


Министерският съвет одобри проектите на меморандуми за разбирателство с две международни финансови институции - Световната банка /СБ/ и Европейската инвестиционна банка /ЕИБ/, които ще подпомогнат с аналитично-консултантски услуги усилията на правителството за модернизацията на България. Това съобщи пресслужбата на кабинета. Проектът на Меморандум за разбирателство със Световната банка е за партньорство и оказване на техническа подкрепа във връзка с изпълнението на структурните инструменти на Европейския съюз. Аналогичен документ подписваме и с Европейската инвестиционна банка - той е за оказване на подкрепа при изпълнението на проекти в България. Помощта ще се предоставя под формата на консултантски услуги на потенциалните бенефициенти на оперативните програми и ще бъде финансирана по линия на техническата помощ на съответните оперативни програми.
С меморандумите се уреждат областите, в които експертите на финансовите институции ще предоставят аналитично-консултантски услуги. За Световната банка това са реформите в пътния, железопътния и водния сектори, което ще допринесе за подобряване на качеството на подготовката и изпълнението на инфраструктурните проекти. Допълнително ще бъдат предоставени услуги в секторите иновации, регулаторна бизнес среда и ромско включване. Подкрепата от ЕИБ ще бъде в областите шосеен, воден и железопътен транспорт и околна среда. С помощта на ЕИБ ще бъдат адресирани и въпросите, свързани с предоставяне на специфична подкрепа при изграждането на институционален капацитет и изготвянето на секторни стратегии и секторни инвестиционни програми.
Меморандумите ще бъдат подписани от министъра по управление на средствата от ЕС при условията на последваща ратификация. Конкретните дейности, които ще се изпълняват, ще бъдат договорени в отделни споразумения между бенефициентите на оперативните програми и банките.

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg