EUR 1.9558
USD 1.8361
CHF 2.0130
GBP 2.2896
CNY 2.5369
you tube
mobile version

СБ: И богатите държави се корумпират

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

СБ: И богатите държави се корумпират

mail20:01 | 14.07.2009прегледи 574 коментарикоментари 0


Развиващите се страни през последните години се борят по-успешно с корупцията, сочи новият доклад на Световната банка за качеството на държавното управление в света до 2009 г., съобщава БТА.
Най-голям напредък в борбата с корупцията са постигнали Индонезия, Танзания, Сърбия, Либерия и Руанда, както и бившите съветски републики Естония и Грузия.
Тези страни са отчели значително подобряване и в сферата на спазването на закона.
В доклада си за България авторите отбелязват повишаване на шестте показателя, които се изследват, между 1998 г. и 2008 г. като най-голям напредък е постигнат в качеството на регулация и в гарантирането на свобода на словото и отчетността на правителството.
В най-големи мащаби подкупите процъфтяват в Зимбабве, Еритрея и Гърция, отчита анализът.
Свободата на словото и отчетността на правителството се е засилва най-сериозно в Перу, Индонезия, Гана, Кения и Нигерия. Сред страните, в които свободата на словото е намаляла са Беларус, Сингапур, Венецуела и Иран.
Най-голям напредък в борбата с насилието и гарантиране на стабилността има в страните, в които неотдавна приключиха конфликти - в Алжир, Ангола, Сърбия, Тайланд, Непал, Филипините, Ливан, Бангладеш и Боливия.
Показателят, отчитащ ефективността в работата на правителството, се е понижил най-силно в Испания и Италия.
"Не бива да мислим, че богатите страни имат най-висока степен на ефективност на държавното управление и борба с корупцията. Финансовата криза ни напомня, че качеството на управление в страните от "голямата осморка", не винаги е образцово", отбелязва Даниел Кауфман, един от авторите на доклада.
SB


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg