EUR 1.9558
USD 1.8361
CHF 2.0130
GBP 2.2896
CNY 2.5369
you tube
mobile version

СБ: Девалвация в Латвия удря лева

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

СБ: Девалвация в Латвия удря лева

mail14:20 | 23.06.2009прегледи 1109 коментарикоментари 0


dollar_army1Латвия, Беларус и България нямат достатъчно международни резерви да покрият дълговете си през тази година и вероятно ще поискат съдействие от "официални източници" за повече капитал или да свият разходите, обяви Световната банка.
Краткосрочният дълг на Латвия достигна 250 % от резерва й, възлизащ на $3.9 млрд., дългът на Беларус е 290 % от резерва й, а на България – около 100 % от $16 млрд. резерв през февруари, съобщава още доклад на банката, на който се позовава Bloomberg.
Финансова криза ограничи достъпа на източноевропейските страни до кредит, принуждавайки Латвия, Беларус и Унгария да сключат споразумение с МВФ, СБ и други донори. България тепърва ще търси подпомагане, въпреки че "високият ликвиден риск" в региона може да разклати банковите системи, смята СБ.
Финансовият недостиг в ЦИЕ може да стигне $102 млрд. или 3.7% от БВП през 2009, отбелязва докладът.
България и Латвия са особено уязвимите, тъй като имат фиксиран валутен курс, като така се ограничава възможността на централните банки да правят монетарната си политика по-гъвкава. Според данни на БНБ общият краткосрочен дълг на страната от 13 млрд. евро ($18 млрд.) е частен. Засега България изглежда е в състояние да се справи с краткосрочните задължения, възлизащи на 36% от общия външен дълг, според Елизабет Андреев, икономист в Nordea Bank, Копенхаген. "Не виждам непосредствена заплаха за валутния борд в България", казва тя. Дългът е "почти напълно покрит от резервите, така че страната изглежда има пространство за маневри по отношение тежестите на външния дълг, поне засега".
Най-голямата заплаха за валутния борд в България е евентуална девалвация в Прибалтика, но Латвия може да избегне девалвация.
В Централна и Източна Европа повечето банки са собственост на чужди институции, чиито централи са в Австрия, Гърция, Италия и Швеция. Това заплашва страните от региона с рязко ограничаване на достъпа до чужди капитали, ако "родителските" банки в страните с високи доходи са заставени да намалят кредитирането в региона, за да оздравят собствените си баланси, твърди още Световната банка.


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 4070