EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

САЩ:Слаб ръст на БВП за Q1

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

САЩ:Слаб ръст на БВП за Q1

mail09:30 | 03.05.2017прегледи 720 коментарикоментари 0


БВП на САЩ за периода януари - март бележи ръст от 0,7% на годишна база след експанзия от 2,1% през последното тримесечие на 2016-а година, показва експресна оценка на Търговския департамент на САЩ. Това е най-слабият растежа на американската икономика от началото на 2014-а година. През периода януари - март американците намалиха покупките на автомобили и изхарчиха по-малко за покупките на горива за отопление с оглед на необичайно топлата зима. Нарастване на инфлацията също допринесе за ограничаване на тяхното потребление. Трябва да се има предвид, че именно вътрешното потребление формира повече от две трети от растежа на водещата икономика в света, като именно позитивните данни за потребителските разходи бяха в основната на растежа на икономиката на САЩ през миналата година.

В същото време има намаляване и на държавните разходи с 1,7% (най-голям техен спад от четири години насам), в т.ч. на разходите за отбрана с 4%, както и рязко забавяне на растежа на бизнес запасите до едва 10,3 млрд. долара от тяхно повишение с близо 50 млрд. долара в края на 2016-а година. Това също се отразява негативно за икономическия растеж през първото тримесечие.

Дълготрайните бизнес инвестиции извън строителството обаче нарастват през първото тримесечие с 9,4% на годишна база (най-солиден скок от края на 203-а година), докато тези в строителството - с цели 13,7 на сто.

Ценовият индекс на личните потребителски разходи (т.нар. PCE индекс), който се следи внимателно от Фед като мерило за инфлацията, нарасна през първото тримесечие с цели 2,4%, докато основният ценови индекс (основния PCE индекс, изключвайки волатилните цени на храни и енергия) се повиши с 2 на сто. Тези данни са доказателство за ускоряване растежа на инфлацията в началото на годината.

 


Тагове: САЩ, ръст
 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg