EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

САЩ:Сбогом на въглищата

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

САЩ:Сбогом на въглищата

mail09:30 | 12.04.2013прегледи 514 коментарикоментари 0


Делът на въглищата - най-големия източник на електроенергия в Съединените щати - намалява след бума на шистовия газ, но се очаква те да останат от първостепенно значение за страната
въпреки предизвикваното от тях огромно замърсяване, информира Франс прес.
При горене въглищата отделят повече въглероден диоксид от всички други изкопаеми енергийни суровини. Добивът им предизвиква отделяне на парникови газове, като метан, както и живак и серен диоксид, предизвиквайки киселинни дъждове и опасност от замърсяване на водите.
Въпреки рисковете за околната среда, въглищата - символ на друга епоха - си остават от края на 1970-те години най-използваната суровина за добив на електроенергия в САЩ, тъй като са в много големи обеми и следователно - по-евтини.Бумът в добива на шистов петрол и газ от 2007 година обаче промени съотношението на силите. Докато през 2007 година въглищата представляваха 48,5 на сто от енергията, използвана за производство на ток в САЩ, през 2012 година делът им се е свил до 37,4 на сто, по данни на Федералната агенция за енергийна информация. За сметка на това делът на природния газ е скочил от 21,5 на сто през 2007 година до 30,4 процента миналата година. От 2012 година цените на природния газ са нараснали и заедно с това се засилва и търсенето на въглища, но според икономиста Джеймс Уилямс в краткосрочен план употребата на въглища ще  нараства, но в дългосрочен план се очаква по-голямо потребление на газ за производство на електроенергия. С шистовата революция САЩ станаха единственият район в света, където потреблението на въглища не се очаква да нараства и дори най-вероятно ще намалява в близките пет години, прогнозира Международната агенция за енергията (МАЕ).Този спад не се дължи на политическа валя, а на пазарни корекции и най-парадоксално ще позволи на САЩ да постигне целите за намаляване на въглеродните емисии от протокола от Киото, който така и не са ратифицирали. Тъкмо обратното, Германия, която е подписала документа и е начело на страните с възобновяеми енергии, отчита увеличение на парниковите емисии за миналата година заради увеличеното потребление на въглища след решението й да се откаже постепенно от ядрената енергетика.

 


Тагове: САЩ, въглища
 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg