EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

САЩ:Сага с визовата забрана

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

САЩ:Сага с визовата забрана

mail11:36 | 06.02.2017прегледи 876 коментарикоментари 0


Пътуващи от седемте мюсюлмански страни, засегнати от спорния указ на Доналд Тръмп за забрана за влизане на американска територия, се радваха вчера през сълзи да видят близките си при пристигането си в САЩ, след като федерален съдия отмени мярката, съобщи Асошиейтед прес.
Авиокомпаниите по света позволиха на граждани на Сирия, Ирак, Иран, Судан, Сомалия, Либия и Йемен да се качат на полетите за САЩ. Адвокат, чакащ на нюйоркското летище "Кенеди" каза, че притежателите на визи и зелени карти от Ирак и Иран не срещат проблеми при пристигането си.
Камал Фадлала, 33-годишен судански лекар успя да се върне в Ню Йорк вчера, след като се оказал блокиран в продължение на седмица в Судан, където отишъл на семейна сбирка.
Хубаво е да се върнеш в САЩ, каза той за Франс прес на летище "Кенеди", където бе посрещнат с "Добре дошъл у дома".
Иранският учен Нима Енаяти, докторант в университет в Милано, не е бил допуснат да се качи на полет за САЩ на 30 януари, въпреки че има виза. Вчера той каза, че е минал безпроблемно летищната проверка и вече чака самолета си за САЩ, където ще прави изследвания в областта на роботизираната хирургия в Станфордския университет.
Трийсет и две годишната иранска художничка Фариба Таджростами излиза от летище "Кенеди" с широка усмивка и сълзи в очите, докато братята й я приветстват с радостни прегръдки. Тя опитала да пристигне в САЩ от Турция преди седмица, но била отпратена. "Много съм щастлива. Не съм виждала братята си от девет години", каза тя.
Подобни сцени се разиграха на много места в САЩ, два дни след като съдия в щата Вашингтон отмени президентската забрана за пътувания и часове след като апелативен съд в Сан Франциско отхвърли иска на министерството на правосъдието за незабавно възстановяване на действието на президентския указ.
Управата на летището в Кайро съобщи, че общо 33 мигранти от Йемен, Сирия и Ирак са се качили вчера на полети за САЩ. Ливанската информационна агенция съобщи, че на летището в Бейрут са били допускани сирийски семейства и други, засегнати от забраната, да се качат на самолети през Европа за САЩ.
Общо около 60 000 визи, които бяха анулирани от указа на Тръмп, са отново валидни, съобщи американската дипломация, цитирана от АФП.

По-рано Апелативен съд в Сан Франциско отхвърли иска на министерството на правосъдието за незабавно възстановяване на действието
на президентския указ за имиграцията, предаде Асошиейтед прес. Съдът поиска щата Вашингтон и правителството на президента Доналд Тръмп да представят допълнителни аргументи до понеделник следобед. Министерството на правосъдието обжалва решението на федерален съдия, което временно блокира изпълнителната заповед на президента Тръмп за затягане на имиграционната политика. Решението на апелативния съд означава, че юридическите битки около указа ще продължат поне и през следващата седмица, отбелязва агенцията.Държавният департамент на САЩ съобщи, че отменя временната визова забрана и разрешава на всички пътници с валидни визи да влизат в страната, предадоха световните агенции.
Преди това департаментът съобщи, че отменя визовата забрана, като уточни, че е взел това решение, след като е бил информиран от министерството на правосъдието за съдебното решение от петък, предаде Асошиейтед прес. Съдия Джеймс Робарт блокира указа на президента Доналд Тръмп, забраняващ за 90 дни в САЩ да бъдат допускани граждани на седем държави с предимно мюсюлманско население.
Засега хората, засегнати от ограничителната мярка, и притежаващи валидна виза могат да пътуват до САЩ, посочи държавният департамент.
"Отменихме временното анулиране на визите", заяви представител на държавния департамент, цитиран от Ройтерс. "Тези лица с визи, които не са физически отменени, сега могат да пътуват, ако иначе визата е валидна", добави представителят.


Тагове: САЩ, визи
 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg