EUR 1.9558
USD 1.7999
CHF 1.9913
GBP 2.2782
CNY 2.4937
you tube
mobile version

САЩ:Рязък спад на икономиката

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

САЩ:Рязък спад на икономиката

mail17:45 | 30.04.2014прегледи 1544 коментарикоментари 0


Икономиката на САЩ е забавила драстично темпа си на растеж през първите три месеца на годината заради суровата зима, която е засегнала бизнес активността, предадоха световните агенции. Рязкото забавяне, макар и по-лошо от очакваното, вероятно ще е временно, тъй като растежът се възстановява с по-топлото време, отбелязва Асошиейтед прес.
Американското министерство на търговията обяви, че растежът се е забавил до едва доловимия 0,1 процент на годишна основа през периода януари-март. Това е най-слабият резултат от края на 2012 година и е силно забавяне спрямо 2,6 процента през тримесечието октомври-декември.
Анализаторите залагаха на растеж от 1 процент през първото тримесечие, посочва АФП.
Потребителските разходи са се увеличили с темп от 3 процента, допълва АП. Увеличението обаче е доминирано от скок с 4,4 процента на разходите за услуги като отражение на по-високите сметки за комунални услуги. Разходите за потребителски стоки едва отчитат повишение.
Икономическият растеж е бил подкопан и от спад в бизнес инвестициите, нарастване на търговския дефицит и намаляване на жилищното строителство.

Потребителското доверие в САЩ се е понижило през април на фона на опасенията, свързани с наемането на персонал от работодателите и бизнес условията, макар мнозина да прогнозират укрепване на икономиката през идните месеци, предаде Асошиейтед прес. Частният институт Конфърънс борд (Conference Board) съобщи, че неговият индекс на доверието се е понижил до 82,3 спрямо 83,9 за март (след преразглеждане на данните). Въпреки понижението потребителските доверие за последните два месеца е най-силно от януари 2008 година, когато започна Голямата рецесия. По думите на Лин Франко, икономист в института, потребителите са станали малко по-несигурни за текущите икономически условия, но очакванията им за растежа са се запазили стабилни. Потребителското доверие се следи с голямо внимание, за да се доловят сигнали как показателят ще се отрази на потребителските разходи, които покриват 70 процента от американската икономическа активност.
 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg