EUR 1.9558
USD 1.8018
CHF 1.9937
GBP 2.2783
CNY 2.4960
you tube
mobile version

САЩ:Рекордни нива на фермерските дългове

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

САЩ:Рекордни нива на фермерските дългове

mail11:31 | 24.02.2020прегледи 501 коментарикоментари 0


Дълговете на фермерите в САЩ през тази година ще нараснат до рекордните 425 млрд. долара от 415 млрд. долара през миналата, прогнозира министерството на селското стопанство на страната, цитирано от в.„Уолстрийт Джърнъл”. При това от изданието подчертават, че съотношението на дълговете към активите на фермерите ще достигне най-високото си ниво за повече от 15 години назад. През миналата година броят на фалиралите ферми в САЩ скочи с 24%, сочат статистически данни.

Въпреки сключването на търговското споразумение с Канада и Мексико и приключването напървия етап от търговската сделка с Китай цените на растителната продукция се очаква да останат ниски. От министерството прогнозират, че царевицата ще поевтинее през тази година с 6% до 3,6 долара за бушел 1(35,23 литра – бел. ред.), а на соята – с 1% до 8,8 долара за бушел. Търговците пък обясняват спада в цените със свиването на продажбите на американските селскостопански продукти в Китай, като част от тях се съмняват, че Пекин ще изпълни подписаното споразумение за мащабни покупки на фермерски стоки от САЩ.

От министерството очакват в някои райони на САЩ фермерите да трупат загуби заради спада в цените, като в централните части на Илинойс те могат да достигнат 29 долара за акър (малко над 4 декара – бел. ред) при царевицата и 77 долара на акър за соята. Министърът на селското стопанстов на страната Сони Пърдю обаче обяви, че оглавяваното от него ведомство не планира отпускане на помощи за фермерите. Пърдю уточни, че правителството на страната може да преразгледа позицията си при неочаквани проблеми в търговските потоци в световен мащаб.

Той смята, че износът на селскостопанска продукция от САЩ ще започне да се увеличава през пролетта, след като епидемията от коронавируса в Китай бъде овладяна. От министерството пък очакват продажбите на американски селскостопански продукти в Китай да нарасне с 4 млрд. долара спрямо миналата година до 14 млрд. долара, съобщи главният икономист във ведомството Роб Йохансон.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg