EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

САЩ:Без гарантиран платен отпуск

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

САЩ:Без гарантиран платен отпуск

mail16:00 | 06.06.2013прегледи 541 коментарикоментари 0


САЩ остават единствената развита страна в света, където трудещите се нямат гарантиран платен отпуск, се посочва в новия доклад на вашингтонския Център за икономически и политически изследвания (ЦИПИ), цитиран от ИТАР-ТАСС.
Експертите на ЦИПИ отбелязват, че 23 на сто от американците изобщо не ползват платен отпуск. В частния сектор на САЩ средната продължителност на платения отпуск е около 10 дни. Още шест дни служителите в частните компании не ходят на работа, но не губят заплата си, защото това са национални празници. Освен това правото на почивка е разпределено неравномерно. Сред трудещите се с най-ниско възнаграждение платеният отпуск е 49 процента, докато американците с високи заплати получават 90 процента.
Преди седмица американският конгресмен демократът Алън Грейсън отново внесе за разглеждане законопроект за платения отпуск. Той предложи действащият закон за справедливите трудови стандарти да бъде допълнен с текст, предвиждащ работодател, който наема 100 или повече служители, да им дава по една седмица отпуск годишно. Предполага се, че в перспектива тази норма ще обхване и предприятията с по-малък персонал, а продължителността на отпуска ще се удължи до две седмици. Няма обаче никакви гаранции, че предложението ще бъде прието. Грейсън внася този проект от 2009 година. В други организации и политически центрове идеята за платен отпуск дори на теория далеч не се подкрепя от всички, отбелязва ИТАР-ТАСС.

 


Тагове: отпуск, САЩ
 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg