EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

САЩ: Юанът е подценен изкуствено с 40%

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

САЩ: Юанът е подценен изкуствено с 40%

mail11:00 | 05.04.2010прегледи 1152 коментарикоментари 0


САЩ отложиха предвиденото за 15 април публикуване на доклад, в който правят оценка на обменните курсове на валутите на основните си търговски партньори, предадоха световните агенции, цитирайки изявление на министъра на финансите на САЩ Тимъти  Гайтнър. Първоначалната дата за публикуване на доклада, щеше да последва с няколко дни визитата на президента на Китай Ху Цзинтао във Вашингтон, където той ще участва на 12  и 13 април в среща за ядрената безопасност. Очакваше се в доклада Вашингтон да разкритикуват Китай за това, че поддържа нисък обменния курс на юана и така прави износа на китайски стоки за САЩ по-евтин, а вноса на американски стоки в Китай по-скъп.
Според Вашингтон това внася дисбаланс в търговските отношения на двете страни. САЩ смятат, че Пекин занижава изкуствено обменния курс на
паричната си единица с 40 процента. Всичко това записано в доклад, който да се появи на 15 април, би породило ответна гневна реакция на Пекин, отбелязват агенциите.
Според министъра на финансите на САЩ предстоят  серия от срещи на върха, на които ще присъстват както САЩ, така и Китай, Американският президент Барак Обама ще се опита да убеди на тези форуми китайския си колега в необходимостта от покачване на курса на юана.
       


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg