EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

САЩ: Цени и заплати по-високи

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

САЩ: Цени и заплати по-високи

mail15:40 | 14.03.2019прегледи 696 коментарикоментари 0


През февруари цените на потребителските стоки и услуги в САЩ се увеличиха за пръв път от четири месеца насам благодарение на повишаване на енергийните и на цените на храните, но растежът на годишната инфлация се забави до близо две и половина годишно дъно, показват данни на Департамента по труда.

Индексът на потребителските цени (CPI) нарасна през февруари с 0,2% спрямо януари, като това представлява първо повишение след три поредни месеца на ценова стагнация. На годишна база растежът на потребителските цени се забави през януари, отбелязвайки най-слабо повишение от септември 2016-а година.

Цените на бензина нараснаха за пръв път от четири месеца насам, повишавайки се с 1,5% след техен спад с 5,5% през януари, докато цените на хранителните стоки се увеличаха с 0,4% (най-силно повишение от май 2014-а) след техен растеж с 0,2% в началото на годината.

Основният CPI индекс (изключвайки цените на храни и енергия) нарасна с едва 0,1% спрямо януари, след като се повишаваше с 0,2% през предишните пет поредни месеца, докато растежът на основната инфлация на годишна база се забави до 2,1% след стабилно повишение с 2,2% през предходните три месеца.

Докладът на департамента по труда е факт и след петъчните данни за пазара на труда, според които имаше рязко забавяне при разкриването на нови работни места през февруари до едва 20 хиляди въпреки доброто повишаване на часовото заплащане.

Междувременно растежът на заплатите се подобри през февруари. След отчитане на инфлацията, средното часово заплащане нарасна с 0,3% спрямо януари, когато се повиши с 0,2%. На годишна база средното седмично реално почасово заплащане пък се повиши през февруари с 1,9% след повишение с 1,6% през януари.


Тагове: САЩ, цени, заплати
 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg