EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

САЩ: Управлението на федералния резерв заседава

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

САЩ: Управлението на федералния резерв заседава

mail12:00 | 09.08.2011прегледи 422 коментарикоментари 0


Управлението за федерален резерв (УФР) на САЩ свиква днес заседание на комитета по паричната политика на фона на нарастващия натиск да вземе мерки за овладяване на сътресенията на финансовия пазар, свързани с опасенията за нова рецесия в САЩ, предаде Ройтерс. Проблемът обаче е, че наборът инструменти на УФР изглежда вече изчерпан, което поставя под въпрос ефективността на евентуалните нови парични стимули. Повечето анализатори очакват, че централната банка на САЩ няма да направи големи промени в политиката си. Други обаче се питат дали пазарните сътресения, отчетени през последните търговки сесии, не дават основание за някакъв вид интервенция на УФР.
"Ако УФР не направи нещо, то това ще бъде разочароващо в този момент", посочва анализатор на банка JP Morgan. Някои експерти твърдят, че централната банка почти е "свършила куршумите" си. Водещата лихва на практика е на нулево равнище, а в баланса на УФР са натрупани облигации за рекордните 2,9 трилиона долара след безпрецедентна програма за необичайно отслабване на паричната политика.
Все още обаче има мерки, които могат да бъдат взети за възстановяване на доверието на пазарите, включително като УФР намекне за възможността да преразгледа към понижение прогнозата си за икономическия растеж - това би било първият сигнал, че институцията се е насочила към бъдещо преразглеждане на политиката си. Централната банка може също така да реши да започне да реинвестира приходите си от облигации с настъпващ падеж в по-дългосрочни облигации. Друг възможен ход е обявяване на нова програма за изкупуване на облигации. Тази мярка обаче се оценява като спорна и слабо ефективна, така че ръководителите на УФР вероятно трудно биха се съгласили да я приложат отново.
 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Новите пенсионери през 2023

15:05 | 04-03-24 | 1053