EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

САЩ удължава данъчните облекчения

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

САЩ удължава данъчните облекчения

mail09:18 | 14.12.2010прегледи 519 коментарикоментари 0


Проектът на Белия дом за удължаване на данъчните облекчения с две години с лекота премина първото изпитания - гласуването в Сената на Конгреса на САЩ, съобщи Reuters.
Законопроектът, по силата на който сегашното ниско ниво на подоходния данък ще се запази още две години, получи 62 от общо 100 гласа в Сената, което автоматично праща документа в Камарата на представителите, където той ще бъде гласуван днес или най-късно утре. Ако законопроектът не бъде приет, от догодина данъците, които ще плаща всяко американско семейство, ще се увеличат средно с 3 хиляди долара на година.
До това благоприятно за Белия дом развитие се стигна, след като президентът Барак Обама успя да постигне компромис с републиканците, посочва Reuters.
Икономически експерти прогнозират, че само приемането на закона за удължаване на данъчните облекчения може догодина да доведе до увеличаване с един пункт растежа на икономиката, който вероятно ще надскочи нивото от 4 на сто през 2011 г.
Най-облагодетелствани от продължаването на срока на действие на данъчните облекчения са най-богатите 2 процента от населението на страната, посочва Reuters. Именно заради тях Обама стана обект на критики от собствената си партия, че е направил прекалено големи отстъпки пред републиканците.
Съдбата на законопроекта все още е непрогнозируема, тъй като съпротивата срещу него в Камарата на представителите на Конгреса на САЩ е доста по-сериозна, отколкото в Сената, посочва Associated press.
Законът за удължаване на данъчните облекчения е последният важен документ, който Конгресът на САЩ обсъжда в сегашния си състав. През януари Конгресът ще започне да работи в новия си състав след изборите през ноември. Демократите запазват мнозинството си в Сената, но в Камарата на представителите мнозинството на президентската партия ще бъде много по-малко от преди. Според АП именно този факт е принудил Барак Обама да приеме сегашния данъчен компромис с републиканците. AP посочва, че президентът "е исторически противник" на запазването на ниските данъци, въведени от неговия предшественик Джордж Буш Младши, за домакинства с годишен доход над 250 хиляди долара.
Обама се съгласи и на максимален данък върху имотите в размер на 35 на сто, като за имоти, собственост на един човек, със стойност до 5 милиона долара, такъв данък няма да се плаща.
Семейните двойки могат да спестят този данък при двойно по-висока стойност на общия им имот. Без съгласието на Белия дом от 1 януари в сила влизаше предишната ставка от 55 на сто данък върху имотите със стойност над 1 милион долара.
В отговор на направената от Белия дом "отстъпка" за данъка върху високите доходи, републиканците приеха да се удължи срокът на изплащане на помощи за трайно безработните до общо 13 месеца. Те се съгласиха и на увеличение на средствата, които отиват във федералната пенсионна система, посочва AP.

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Новите пенсионери през 2023

15:05 | 04-03-24 | 988