EUR 1.9558
USD 1.8361
CHF 2.0130
GBP 2.2896
CNY 2.5369
you tube
mobile version

САЩ удариха Сирия

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

САЩ удариха Сирия

mail07:45 | 14.04.2018прегледи 3518 коментарикоментари 0


Приключиха ударите, нанесени по програмата за химически оръжия на Сирия от САЩ, Франция и Великобритания, обяви председателят на Комитета на началник-щабовете на въоръжените сили на САЩ генерал Джоузеф Дънфорд, цитиран от Франс прес и Ройтерс.

Ракетните удари са продължили общо 50 минути. Това съобщи в събота телевизия "Ал Маядин", позовавайки се на свой източник от сирийската армия.

На съвместна пресконференция в Пентагона с министъра на отбраната на САЩ Джим Матис Дънфорд заяви, че засега не се предвижда друга военна операция срещу Сирия. Той уточни, че целите на ударите са били внимателно подбрани и че съюзниците са се постарали да избегнат да улучат разположените в Сирия руски военни сили. Дънфорд обаче подчерта, че Москва не е била предварително уведомена за ударите по Сирия.
Кореспондентът на ТАСС в Дамаск съобщи, че центърът на столицата, където има хотел с гостуваща руска парламентарна делегация, не е бил засегнат от западните удари.
Дънфорд заяви, че са били използвани обичайните канали за предотвратяване на конфликти и те са били активно използвани тази седмица за решаване на въпроси, свързани с използването на въздушното пространство.
"Не сме извършили никаква координация с руснаците за ударите и не ги уведомихме предварително", заяви Дънфорд.
На въпрос дали западните сили са използвали тази удари, за да се опитат да ликвидират сирийския президент Башар Асад, министърът на отбраната Джим Матис подчерта, че целите са били подбрани единствено за "отслабване на способността на сирийската военна машина да създава химически оръжия и не е правен опит да се разшири този списък на целите".
Според кореспондента на ТАСС правителственият квартал на Дамаск и президентският дворец не са пострадали от западните удари по града.
Нанесените в продължение на един час удари срещу сирийската програма за химически оръжия изпратиха ясно послание на сирийския президент Башар Асад, заяви Матис, цитиран от Асошиейтед прес.
"Ясно е, че миналата година режимът на Асад не разбра посланието", каза Матис, припомняйки американските удари от април 2017 г. по сирийската военна база Шайрат близо до Хомс след приписана на Дамаск химическа атака. Той уточни, че при днешните удари са били използвани двойно повече ракети, отколкото в миналогодишните.
"Време е всички цивилизовани нации спешно да се обединят и да сложат край на гражданската война в Сирия като подкрепят мирния процес на ООН в Женева", добави той.
Дънфорд съобщи, че западните сили са ударили в 01 ч. сутринта по Гринуич три цели, свързани със сирийската програма за химически оръжия, едната близо до Дамаск, а другите две в района на Хомс в Централна Сирия.
Джоузеф Дънфорд заяви, че по данни на Пентагона западните удари по Сирия са били отразявани само от сирийската противовъздушна отбрана. Доколкото е известно на Вашингтон намиращите се в Сирия руски военнослужещи и военна техника не са участвали в отразяването на тези удари.
Матис уточни, че Пентагонът ще съобщи повече информация за ударите по-късно днес.

През последните дни сирийските власти са евакуирали техниката и военнослужещите от обектите, които днес бяха ударени от САЩ, Великобритания и Русия, съобщиха телевизия "Ал Арабия" и високопоставен представител на регионален съюз, който подкрепя сирийския президент Башар Асад, предадоха Ройтерс и ТАСС.
Според съюзника на Асад при операцията са били изстреляни около 30 ракети, а една трета от тях са били прехванати.
Според сирийски военни източници са били прехванати 20 ракети, които били изстреляни по района на Касва южно от Дамаск, предаде ДПА.
Сирийската държавна агенция САНА заяви, че сирийската противовъздушна отбрана е прехванала всички ракети, изстреляни по цели в провинция Хомс.
Летището на Дамаск не е било сред целите на западните удари. Според САНА основните цели на въздушните удари са били обекти в предградия на Дамаск и позиции на ПВО.
В Дамаск е частично нарушено електроподаването, съобщи панарабската телевизия "Ал Маядин", според която "сирийската ПВО е поразила значителен брой от изстреляните по столицата ракети".
Телевизия "Ал Джазира" съобщи, че западните въздушни удари по Сирия са били насочени по военното летище Мезза в предградие на Дамаск и база на ПВО в района на планината Касюн, както и по 41-а бригада на силите за специално предназначение и 105-а бригада на Републиканската гвардия. Според телевизията са ударени общо девет цели в Дамаск, негови предградия и други райони на Сирия.
Държавната агенция САНА отрече тази информация и заяви, че "враждебните медии се опитват да преувеличат мащабите на тристранната агресия, която е крещящо нарушение на международното право и е осъдена на провал", предаде Франс прес.
В западните удари по Сирия освен изстреляни от кораби ракети са участвали и самолети, което е поставило в опасност пилотите заради сирийските и руските противовъздушни системи, заяви пожелал анонимност американски официален представител.
Според други представители на американската администрация в ударите са използвани различни видове боеприпаси, включително крилати ракети "Томахок".
Според телевизия "Ал Маядин" западните бойни самолети са излетели от базата на водената от САЩ коалиция в Ел Удейд в Катар.
Си Ен Ен, цитирайки военни източници, съобщи, че при ударите е използван най-малко един кораб в Червено море, както и бомбардировачи Б-1.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg