EUR 1.9558
USD 1.8361
CHF 2.0130
GBP 2.2896
CNY 2.5369
you tube
mobile version

САЩ: Трилионни пакети облекчения обмисля Сенатът

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

САЩ: Трилионни пакети облекчения обмисля Сенатът

mail07:45 | 31.07.2020прегледи 539 коментарикоментари 0


Лидерът на мнозинството в Сената на САЩ Мич Маконъл представи следващата фаза на облекчения, свързани с коронавирусната криза, която е одобрена от републиканците в Горната камара на американския конгрес и има за цел да помогне на водещата световна икономика да се възстанови от пандемията Covid-19.

Законопроектът, озаглавен Закон за оздравяване (HEALS) по първите букви на здравеопазване (Health), икономическа помощ (Economic assistance), защита на правно задължените (Liability protection) и училища (Schools), е на стойност приблизително 1 трилион долара. Очаква се обаче увеличаване на неговия размер, тъй като законодателите от Демократическата партия обмислят собствен спасителен пакет от мерки на стойност 3 трилиона долара.

В законопроекта на републиканските сенатори се предвиждат плащания всяка седмица в размер на 600 долара към лица, получаващи федерална застраховка за безработица, като също така се очаква и други кръг от директни плащания в размер до 1200 долара за безработните американци.

Това предложение има за цел да се удължи срока на досегашните допълнителни помощи за безработица за милиони американски трудещи се, който срок изтича в края на настоящата работна седмица.

Лидерът на мнозинството в Сената Мич Маконъл определи предложението като "съобразен и целенасочен" план, фокусиран върху връщането на децата в училище и служителите на работа и за защитата на корпорациите от съдебни дела, като същевременно намалява изтичащите допълнителни обезщетения за безработица от 600 долара седмично с две трети.

Планът предизвика незабавно противопоставяне както от демократите, така и от част от републиканците. Демократите го обявиха за твърде ограничен в сравнение с предложения от тях спасителен план за 3 трилиона долара, който беше приет от Камарата на представителите през май, докато някои републиканци го определиха като прекалено скъп.

Мич Маконъл каза, че пакетът HEALS ще включва директни плащания към американците в размер на 1200 долара, както и стимули за производството на лични предпазни средства в САЩ, а не в Китай.

Този план включва също така 190 милиарда долара за заеми за подпомагане на малкия бизнес и 100 милиарда долара за заеми за предприятия, които работят сезонно или в райони с ниски доходи.

Републиканците искат да намалят разширеното обезщетение за безработица от сегашните 600 долара на седмица, което е в допълнение към държавните плащания за безработица и изтича в петък, до 200 долара.


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Новите пенсионери през 2023

15:05 | 04-03-24 | 911