EUR 1.9558
USD 1.8361
CHF 2.0130
GBP 2.2896
CNY 2.5369
you tube
mobile version

САЩ: Спад на продажбите на дребно

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

САЩ: Спад на продажбите на дребно

mail19:13 | 18.10.2019прегледи 650 коментарикоментари 0


През септември продажбите на дребно в САЩ се понижиха изненадващо за пръв път от седем месеца насам, което може да подсили опасенията, че слабостта в производствения сектор започва да се разпространява и към останалата част от американската икономика и по-специално върху забавяне на потребителските разходи.

Това от своя страна сякаш увеличава вероятността за поредно намаляване на лихвите ставки на следващото заседание на Федералния резерв по-късно този месец.

Според данни на Министерството на търговията продажбите на дребно през септември се понижиха с 0,3% до 525,6 млрд. долара спрямо август, когато обаче те нараснаха с 0,6% (възходяща ревизия от предишна оценка за повишение с 0,4%), докато очакванията на финансовите пазари бяха за техен растеж с 0,3 на сто.

Важно е да се отбележи, че потребителските разходи за стоки на дребно са ключов двигател за растежа на американската икономика, формирайки около две трети от брутния вътрешен продукт, като самите продажби на дребно пък представляват около 25% от личните потребителски разходи.

Днешните слаби данни обаче предполагат, че потребителските разходи вече не са толкова стабилни, както досега, на фона на опасенията, че търговските напрежения по оста Вашингтон - Пекин вредят на глобалната икономика и на нагласите на потребителите.

Изключвайки автомобилите, продажбите на дребно се понижиха през септември с 0,1% спрямо август, когато нараснаха с 0,2%, докато продажбите на автомобили се свиха с 0,9%, парирайки част от солидния ръст с 1,9% през предишния месец.

Продажбите на електроника останаха непроменени, което означава, че те не успяха да получат тласък от пускането на новия модел iPhone на Apple. Продажбите в магазините за строителни материали се свиха с 1,0%, докато продажбите на дребно в интернет и по пощата спаднаха с 0,3% - най-голям спад от декември 2018-а година.

В същото време продажбите на дрехи се повишиха с 1,3%, докато продажбите в магазините за мебели се увеличиха с 0,6%.

Днешните по-слаби от очакваното данни идват на фона на все още липсата на значима търговска сделка между САЩ и Китай и на все още реалната опасност от излизане на Великобритания от ЕС без споразумение (Брекзит без сделка). Това кара редица икономисти, анализатори и инвеститори да продължават да очакват, че Фед ще намали отново федералната фондова лихва на заседанието си на 29-и и 30-и октомври.


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg