EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

САЩ: Спад на икономиката с 0,6% на годишна база

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

САЩ: Спад на икономиката с 0,6% на годишна база

mail15:10 | 05.10.2022прегледи 1380 коментарикоментари 0


Икономиката на САЩ се е свила с 0,6 на сто на годишна основа от април до юни на фона на скока в цените на потребителските стоки , обяви правителството, цитирано от Асошиейтед прес, без да коригира предишната си прогноза за второто тримесечие.

Това е второ поредно тримесечие на икономическо свиване, което е неофициално емпирично правило за рецесия. Повечето икономисти, позовавайки се на силния и устойчив пазар на труда, смятат, че водещата световна икономика все още не е в спад. Те обаче са обезпокоени, че може да поеме по пътя на рецесията, тъй като Управлението за федерален резерв (УФР) на САЩ повишава лихвите, за да удържи инфлацията. 

Потребителските разходи са нараснали с годишен темп от 2 на сто, но тази печалба е била компенсирана от спада на стоково-материалните запаси и инвестициите в жилища.

Икономиката на САЩ дава смесени сигнали тази година. Брутният вътрешен продукт (БВП) се е понижил през първата половина на 2022 г., но пазарът на труда остава стабилен. Работодателите са добавили средно 438 000 работни места месечно тази година и 2022 г. е напът да се превърне във втората най-добра от гледна точка на наемането на персонал (след 2021 г.) от 1940 г., откакто има налични данни. Безработицата е била на равнище 3,7 на сто, което е ниско според историческите стандарти. В момента са налице две работни позиции за всеки безработен американец.

УФР повиши лихвата пет пъти тази година, като последно направи това на 21 септември , за да удържи потребителските цени , които са скочили с 8,3 на сто през август спрямо предходната година въпреки резкия спад на цените на бензина. По-високите кредитни разходи повишават риска от рецесия и по-висока безработица. "Трябва да оставим инфлацията зад гърба си", заяви миналата седмица председателят на УФР Джером Пауъл. "Бих искал да има безболезнен начин да направим това, но няма такъв", добави той.

Публикуваният днес доклад на търговското министерство е третият и окончателен за растежа през второто тримесечие. Първите данни за икономическите резултати през тримесечието от юли до септември ще бъдат публикувани на 27 октомври. Икономистите очакват средно БВП да се върне към растеж през третото тримесечие, увеличавайки се с умерен годишен темп от 1,5 на сто, според проучване на фирмата за данни "ФактСет" (FactSet).

Търговското министерство публикува днес и коригирани данни за миналогодишния БВП. Те сочат, че икономиката се е представила леко по-добре през 2020 и 2021 г., отколкото е било отчетено преди това. БВП се е повишил с 5,9 на сто миналата година, което е растеж спрямо обявените 5,7 на сто , а през 2020 г. се е понижил с 2, 8 на сто заради пандемията от коронавируса. Този показател обаче е по-добър от предварително обявения спад от 3,4 на сто.

БВП е останал непроменен за 2018 г. (2,9 на сто) и 2019 г. (2,3 на сто). Растежът през 2017 г. е бил коригиран към леко понижение – до 2,2 на сто спрямо 2,3 на сто.

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg